“Alsof ik bevrijd ben, een totaal ander mens!”, dat is wat veel mensen ervaren na een familieopstelling. Mensen met angsten, schuldgevoelens, depressie, ziekte, gebrek aan zelfvertrouwen, bindingsangst, burn-out, conflicten, een te groot of te klein verantwoordelijkheidsgevoel, agressie, met een familieopstelling kan je er zomaar vanaf zijn.

Je familie is vaak fijn, maar niet altijd
Annette Jansen Holleboom en Henk Jan Kamerbeek zijn beide familieopsteller en deskundige als het gaat om verwikkelingen en terugkerende patronen binnen families. Zij weten als geen ander hoe een familiegeschiedenis jouw huidige leven kan beïnvloeden.

Henk Jan vertelt over een vrouw die hij begeleidde, afkomstig uit een gezin van 10 kinderen, waarvan zij de oudste was. Zij heeft zich altijd in dienst gesteld van haar broers en zussen en heeft daardoor zelf nooit kansen gekregen. In haar leven heeft ze zich steeds ondergeschikt gemaakt aan anderen. Henk Jan vertelt dat dit patroon onbewust in haar familie is doorgegeven. Haar dochter heeft nu ook moeite zich te laten gelden en voor zichzelf op te komen. Henk Jan komt regelmatig zo’n verstrikking in het familiesysteem tegen. Komt die aan het licht, dan kan de dochter vaak weer vrijuit leven.

De invloed van een familiegeheim
Annette haakt aan met een voorbeeld van een vrouw die ooit gedwongen werd haar kind af te staan. Vroeger was de seksuele moraal heel anders dan tegenwoordig, met meer taboes en schaamte. Een zwangerschap, een (geheime) abortus of het krijgen van een kind buiten het huwelijk was een schande. Bij deze vrouw had de zwangerschap een enorme impact. Bij een van haar kinderen zijn verstrikkingen ontstaan. Dat kan ook door trauma’s na heftige gebeurtenissen of zelfs na echtscheiding van ouders of een ongeval. 

Jouw familiegeschiedenis kan jou besturen
Mensen kunnen zonder het te weten vastzitten in een verstrikking of “trouw” zijn aan een familielid of een familiepatroon. Dan ervaren mensen klachten, maar zien niet dat die misschien voortkomen uit de familiegeschiedenis.

Bij het doen van familieopstellingen worden verstrikkingen zichtbaar en voelbaar gemaakt. De opsteller onderzoekt daarbij de onderlinge verhoudingen en nodigt daarvoor ‘representanten’ uit. Dit zijn vrijwilligers die jou en jouw familieleden niet kennen. Zij nemen in een opstelling de plek in van mensen uit jouw familie, die zelf niet aanwezig zijn.

———————-

Van je familie moet je het hebben?

Hoe was je als kind? Welke gebeurtenissen hebben je gevormd en zijn je bijgebleven? Welke blije momenten kende je en welke verdrietige momenten hebben je latere leven zo gevormd?

December is het moment om te mijmeren en eens terug te denken aan de tijden van vroeger. Voor veel mensen is het een maand van bezinning en saamhorigheid. De dagen zijn kort en vanwege de feestdagen zoeken mensen elkaar op en brengen meer tijd samen door. Vooral met familie. Broers en zussen uit hetzelfde gezin kunnen bepaalde ervaringen binnen hun gezin van herkomst heel anders hebben ervaren. Wat voor de één positief was, was voor de ander misschien wel een pijnlijke gebeurtenis.

————————

Een familieopstelling om je kracht weer te vinden
Het doen van een opstelling is een krachtige en intens helende methode om te ontdekken waar jouw problemen vandaan komen en hoe je die positief kunt ombuigen. Deelnemers ervaren vaak een diepe rust en kracht na een opstelling. Veelal is het doen van één opstelling voldoende. 

Meer info?
Annette en Henk Jan verzorgen regelmatig familieopstellingen in Raalte. Wil je meer weten over familieopstellingen? Dan ben je van harte welkom bij hun informatiebijeenkomsten: zaterdag 8 februari a.s. om 10:00 uur en om 13:00 uur, ‘t Natuurlijk Huus, Hogebroeksweg 25, Raalte. Kosten €10,-. 

Aanmelding per e-mail noodzakelijk: familieopstellingen.nl@gmail.com.
Meer info: contentoconsult.nl/familieopstellingen of www.bloei-kindercoaching.nl/familieopstellingen

Door Redactie

Geef een reactie