De 17 beeldbepalende evenementen van de provincie Overijssel hebben vanochtend in Deventer het startschot gegeven van het Kennisplatform Evenementen in Overijssel.

Onder het toeziend oog van ruim 60 deelnemers, waaronder bestuurders, politici, organisatoren en veiligheidsregio’s, ontving gedeputeerde Eddy van Hijum het eerste exemplaar van het boek ‘Betekenis & Impact van 17 beeldbepalende evenementen in Overijssel’. Doel is om gezamenlijk stappen te zetten in het organiseren van nog betere evenementen in Overijssel.

Beeldbepalend beleid

Zeven jaar geleden ontwikkelde Provincie Overijssel een evenementenbeleid met een centrale rol voor evenementen die beeldbepalend zijn voor de provincie. De 17 beeldbepalende evenementen van de provincie Overijssel brengen gezamenlijk meer dan 800.000 bezoekers op de been. De evenementen worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van ruim 10.000 vrijwilligers. In 2022 kregen de 17 beeldbepalende evenementen een gemiddeld eindcijfer van 8,4 van het publiek, gemeten door I&O Research.

“De beeldbepalende evenementen op het gebied van sport en cultuur zijn de visitekaartjes van onze provincie. Ze zetten mensen in beweging en geven een gezicht en daarmee kleur aan onze samenleving. Ik ben trots op wat de vele vrijwilligers, deelnemers, organisatoren en besturen de afgelopen jaren hebben neergezet. Het maakt mij ook blij om te zien dat de netwerken die we de afgelopen jaren met ons evenementenbeleid tot stand hebben weten te brengen echt vorm hebben gekregen,” aldus verantwoordelijk gedeputeerde Eddy van Hijum.

Het kennisplatform is bedoeld om de organiserende partijen te versterken en de onderlinge relaties verder te verdiepen. Martijn Westerbrink, directeur van events dEVENTer, licht toe: “In het netwerk hebben we elkaar leren kennen. Door corona kwam samenwerken in een stroomversnelling. We zochten elkaar op als het ging om pilotprojecten, testprotocollen, coronadraaiboeken etc. Het voelt niet meer dan logisch dat we nu de volgende stap zetten”

Kennisplatform

Het Kennisplatform bevat straks evenementen vanuit verschillende sectoren. Zowel cultuur, muziek als sport zijn vertegenwoordigd in dit netwerk. Ook de kleinere organisatoren die zich bij de provincie melden voor eenmalige bijdragen, kunnen straks aansluiten bij dit netwerk van professionele evenementenorganisatoren.

Hans Kloosterman, meeting director van de FBK Games vult aan: “Overijssel heeft een sterke en professionele evenementensector. Evenementen zijn enorm belangrijk voor een samenleving. Het verbindt, geeft trots en maakt mensen blij. Met het kennisplatform brengen we de sector bijeen. Het platform staat open voor alle evenementenorganisatoren in Overijssel en ook voor overheden en toeleveranciers.”

Vrijwilligers als sterkhouders

Tijdens de eerste netwerkbijeenkomst werd stilgestaan bij de bijzondere bijdrage van vrijwilligers aan evenementen. Waar landelijk de tendens is dat evenementen steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden, is dat in Overijssel nog niet het geval.

“Het is als een grote familie, en we hebben het enorm gezellig met elkaar gedurende de dag.” Geeft vrijwilligster van het eerste uur Marijke Jansen aan. “Ik ben een geboren en getogen Deventenaar, en draag graag mijn steentje bij aan de stad.”

Jaarlijks worden er ruim 10.000 vrijwilligers ingezet tijdens de evenementen in Overijssel. Wat dat met hen doet, en welke kansen dat biedt vertelden enkele vrijwilligers zelf op het podium. Van jaren lange binding met de stad en het opbouwen van een sociaal netwerk, tot talentontwikkeling en carrière stappen van vrijwilliger naar professional. Er gaat veel meer schuil achter een gedegen vrijwilligersbeleid en het waarderen van deze ‘sterkhouders’ zoals ze werden genoemd. Vrijwilligers zijn enorm belangrijk om de evenementen uitvoerbaar te houden. Het kennisplatform en het uitreiken van het legacy document, met daarin de verhalen van de impact van de evenementen, is bedoeld om breder te laten zien wat de evenementen teweeg brengen.

Beeldbepalende Evenementen

De beeldbepalende evenementen zijn grote evenementen die Overijssel stevig op de kaart zetten, in Nederland en daar buiten. Het zijn cultuur- en sportevenementen van een hoge kwaliteit waar veel mensen op af komen en ontvangen structureel ondersteuning vanuit de provincie. Voor de periode 2020-2023 zijn de volgende 17 beeldbepalende evenementen benoemd:

Art Brut Biënnale, Bevrijdingsfestival, Bloemencorso Sint Jansklooster, CSI Twente, CSI Ommen, Deventer Op Stelten, Deventer Boekenmarkt, Dickens Festijn, Enschede Marathon, FBK Games, GOGBOT, Halve Marathon Zwolle, Military Boekelo, Ribs & Blues Festival, Ronde van Overijssel, Stiftfestival en Triathlon Holten.

Door Redactie

Geef een reactie