Almera Dacić – coördinator Maatjes-activiteiten bij Vriendendiensten:

‘Als maatje kun je echt iets voor iemand betekenen’

In haar werk als coördinator bij Vriendendiensten zag Almera Dacić al talloze mensen opbloeien, nadat ze deze als maatjes aan elkaar had gekoppeld. En dat mogen er nog veel meer worden.

Psychische kwetsbaarheid
“Vriendendiensten is een stichting die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Een van de manieren waarop we dit doen is met maatjes-activiteiten. Dit houdt in dat we iemand met een psychische kwetsbaarheid koppelen aan een vrijwilliger, die iets voor iemand anders wil betekenen. Zij worden dan maatje van elkaar en kunnen zo samen dingen gaan ondernemen. Denk aan wat drinken, naar de film of winkelen. Ook in groepsverband hebben maatjes contact, zo is er een filmgroep, een bowlinggroep en een schrijfgroep. Honderden mensen maken inmiddels gebruik van onze maatjes-activiteiten. Naast maatjes-activiteiten biedt Vriendendiensten ook onafhankelijke ggz-cliëntondersteuning en hebben we een zelfregiecentrum in Raalte en Deventer. Dit zijn open centra waar iedereen welkom is voor inloop, activiteiten en specifieke herstelcursussen en -activiteiten.”

Positiviteit
“Structuur, het gevoel weer mee te doen, nieuwe inzichten, nieuwe contacten, voldoening. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van wat maatjescontact voor iemand kan betekenen. Samengevat komt het neer op positiviteit. En dat is voor iemand met een psychische kwetsbaarheid lang niet altijd een vanzelfsprekendheid.”

Kippenvel
“Samen met twee collega’s zorg ik er als maatjescoördinator voor dat de maatjescontacten van de grond komen en goed verlopen. Vanuit die functie zie ik regelmatig hoe iemand na een lastige tijd dankzij maatjescontact weer begint te stralen en weer vooruit komt. Elke keer weer krijg ik daarvan kippenvel. Als vrijwilliger kun je op echt iets voor iemand betekenen.”

Maatjescontact is maatwerk
“Iedereen is anders en als coördinator is dat dan ook mijn benadering. Wanneer iemand ons heeft laten weten graag een maatje te willen hebben, maak ik of één van mijn collega’s, een afspraak om nader kennis te maken. Ik neem dan echt de tijd om iemand te leren kennen om helder te krijgen wat iemand zoekt, wil en kan. De één wil wekelijks met iemand een kopje koffie drinken, de ander is gek op wandelen en zoekt iemand om dit samen mee te ondernemen. Maatjescontact is maatwerk en daarvoor is bij ons gelukkig alle ruimte. Op basis van wat iemand zoekt, koppelen we mensen aan elkaar.”

Waardevolle band
“Meedoen als vrijwilliger is niet vrijblijvend. Zo neem je de voortouw in het contact met je maatje. Ook vraagt het begrip, bereidheid om te luisteren, flexibiliteit en een beetje een open blik. Zowel met betrekking tot je maatje als jezelf. Wie daartoe bereid is, kan echt een waardevolle band met de ander opbouwen.”

Appeltje van Oranje
“In de afgelopen zes jaar dat ik bij Vriendendiensten werk, heb ik talloze mensen zien opbloeien door maatjescontacten. Velen zijn ook verbonden aan onze zelfregiecentra in Deventer of Raalte. Dat werd mooi duidelijk toen onze zelfregiecentra in juni een Appeltje van Oranje wonnen, dit is een jaarlijkse prijs voor projecten op het gebied van maatschappelijk welzijn. Mijn mobiele telefoon ontplofte zowat van de appjes die maatjes me stuurden, nadat bekend was dat we hadden gewonnen. Iedereen was zo trots. In die zin doen we het echt met z’n allen.”

Meer dan contact alleen
“Naast het waardevolle contact dat een maatje je kan opleveren, krijg je als vrijwilliger een introductie over maatjes-activiteiten, worden er regelmatig thema-avonden rondom psychische kwetsbaarheid georganiseerd en zijn er meerdere uitjes waaraan je kunt deelnemen.

——————————

Benieuwd geworden? Of vastbesloten vrijwilliger te worden en je leven te verrijken met een maatje?
Neem dan contact met me op via maatjes@vriendendienstendeventer.nl of 0570-640909.”

——————————

Door Redactie