Andere woonvormen voor starters, gescheiden mensen, samengestelde gezinnen, alleenstaanden en ouderen.

Tiny houses kent iedereen, maar uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan andere betaalbare woonvormen. Om aan deze behoefte te voldoen heeft het bedrijf Qubus uit Raalte onder de noemer Anders Wonen diverse ontwerpen gemaakt die toegepast kunnen worden in een normale nieuwbouwwijk. 

Wat hebben ze gedaan?

Qubus heeft als uitgangspunt een kavel genomen (binnen de gemeente Raalte) waar normaal gesproken een twee onder één kap op gebouwd kan worden. Op deze kavel hebben ze een ontwerp gemaakt voor zes appartementen. Ieder appartement heeft een eigen parkeerplek, buitenberging en een gedeelde tuin, bestraat en beplant. De appartementen zijn zo ontworpen dat het lijkt op een twee onder een kapwoning. Zo valt het niet op in het straatbeeld en is het later weer om te bouwen naar een twee onder een kap woning. Hoe mooi is dat?

Qubus heeft ook een ontwerp gemaakt voor negen appartementen passend op drie kavels. Zes van de negen appartementen zijn bereikbaar via een lift. Deze woonvormen zijn geschikt voor mensen die snel en vaak buiten de boot vallen op de reguliere woningmarkt. Binnen deze woonvorm kan deze doelgroep zelfstandig èn betaalbaar wonen. Zo kan jong en oud samenwonen of kunnen starters eerst huren en dan kopen. Kortom, binnen deze woonvormen zijn talloze combinaties denkbaar.

Verder kijken dan alleen het gebouw 

Qubus houdt rekening met hedendaagse problemen zoals eenzaamheid, maar kijkt ook naar de behoefte aan diversiteit in een woonwijk. Daarbij kijken ze naar de toekomst. Wie weet kan er dan gezamenlijk een fiets of auto door bewoners worden gedeeld.

Qubus werkt overigens niet helemaal alleen aan het project Anders Wonen. Dat doen zij samen met Nijfhof (installateur) en Knolbouw (aannemer). Gezamelijk delen ze hun expertise, ervaring en kennis als het gaat om duurzaamheid en andere woonvormen.

Kijk voor meer informatie op qubusdroomhuizen.nl 

 

Door Redactie

Geef een reactie