‘Goede banden maken het verschil tussen een ongeluk en veilig thuiskomen’

Nu de bladeren vallen, is het de hoogste tijd om uw auto op winterbanden te zetten. Wellicht heeft u deze optie niet eerder overwogen, omdat het in ons land toch bijna nooit sneeuwt. Bandencentrum Heino kan echter niet genoeg benadrukken dat winterbanden bij alle weersomstandigheden met een lage temperatuur extra veiligheid bieden. “Sta er eens bij stil dat het enige contact tussen uw auto en de weg uit vier banden bestaat met elk een oppervlak van slechts één hand”, zegt Gerben ten Broeke van Bandencentrum Heino. “Kies dus altijd voor de juiste banden en goed onderhoud, want dat kan het verschil maken tussen een ongeluk en veilig thuiskomen.”

Helaas ziet Bandencentrum Heino nog te veel automobilisten het hele jaar rond op één setje banden rijden met de kosten als veel gehoord argument. “Natuurlijk voel je de aanschaf van winterbanden in je portemonnee, maar op de langere termijn ben je echt niet duurder uit”, stelt Gerben. “Je gebruikt de zomer- en winterbanden per slot van rekening ieder zo’n half jaar, waardoor ze maar half zo snel slijten.” Ook denken mensen nog altijd dat je zomerbanden aan de winter kunt aanpassen door de bandenspanning te verlagen. Het feit dat zomerbanden in de winter te hard worden, heeft echter niets te maken met de lucht in de banden, maar met het soort rubber waarvan zij gemaakt zijn.

Grip op weg
Het rubber van winterbanden is zo ontworpen dat het ook bij lage temperaturen flexibel blijft en dus voldoende grip houdt; het diepere profiel vermindert het risico op aquaplanning. “Ook zorgen winterbanden voor een kortere remweg”, vult Gerben aan. “En wat vakantiegangers niet moeten vergeten, is dat winterbanden bij lage temperaturen in veel Europese landen verplicht zijn.” Bent u overtuigd van een wissel tussen zomer- en winterbanden? Kom dan tijdens de Bandenwisselweken -die inmiddels zijn begonnen- naar Bandencentrum Heino voor een goed advies over banden en dankzij het heldere bandenlabel ook door u te beoordelen op hun grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en extern afrolgeluid.

Banden op spanning
Met uw auto op de juiste banden bent u er echter nog niet. Het is minstens zo belangrijk uw banden regelmatig te controleren. “Er af en toe een trap tegenaan geven, is niet voldoende”, waarschuwt Gerben, denkend aan alle automobilisten die met een te lage bandenspanning rijden. “Banden zijn poreus en dus verliezen ze ongeveer 0,1 bar spanning per maand. Een te lage bandenspanning zorgt voor snellere slijtage, meer rolweerstand en een hoger benzineverbruik. Ook worden banden met een lage spanning eerder te heet, wat het risico op een klapband vergroot.” Bandencentrum Heino adviseert u dan ook iedere maand uw bandenspanning te controleren.

Kwaliteit in vakmanschap
Aandacht moet er ook zijn voor de wettelijk voorgeschreven profieldiepte van uw banden, van groot belang voor het contact met de weg bij natte omstandigheden. “Met een slijtindicator op de banden kunt u het profiel heel goed zelf in de gaten houden”, aldus Gerben. “Bij twijfel kunt u natuurlijk ook bij ons aankloppen voor een bandencheck. Met hetzelfde gemak kunnen we uw auto uitlijnen, zodat uw banden en andere onderdelen minder snel of onregelmatig slijten en uw auto comfortabel blijft rijden.” Zo biedt Bandencentrum Heino, gedreven door liefde voor het vakmanschap, altijd de best mogelijke kwaliteit en service om u het hele jaar rond veilig op weg te helpen.

 

Bandencentrum Heino
L.J. Costerstraat 27K
8141 GN Heino
t: 0572 – 395000
info@bandencentrumheino.nl
www.bandencentrumheino.nl 

Door Redactie

Geef een reactie