Met de zomervakantie in aantocht gaan Nederlanders massaal op weg naar zonnige bestemmingen in Zuid-Europa. Op zaterdag 27 juli en 3 augustus hebben de meeste Nederlanders, Fransen, Italianen en een deel van de Duitse bevolking vakantie. Verwachting is topdrukte; urenlange files op de Europese wegen.

Hoogste tijd voor een goede voorbereiding om gezond en veilig op de vakantiebestemming te arriveren. Salland Zorgverzekeringen en apothekers zijn klaar voor de zomerpiek en delen de belangrijkste tips.

Alle achttien apothekers aangesloten bij Coöperatie Apothekers Deventer en omstreken(CADO) en Salland Zorgverzekeringen bieden advies en hulp in voorbereiding op de vakantie.

“Zwarte zaterdagen zorgen voor een verhoogd risico op verkeersongevallen door vermoeidheid en stress en uitdroging door hitte. Ook rugklachten, verminderde bloedcirculatie, vochtophoping en maag- en darmklachten door langdurig weinig beweging komen veel voor,” vertelt Frank Johnsen, directeur Klant Salland Zorgverzekeringen. “Samen met apotheken geven we extra voorlichting. Onze alarmcentrale voor zorg in het buitenland is dag en nacht bereikbaar. En medewerkers klantcontact staan klaar voor onze verzekerden.”

“Reisvaccinatie en -medicatie, vervroegde herhaalrecepten, EHBO-kits, incontinentiemateriaal en andere hulpmiddelen, elk jaar neemt de drukte bij apotheken kort voor vakantie flink toe,” vertelt Martin Gouw van apotheek Borgele in Deventer. “Alle apotheken in de regio zorgen er samen voor dat klanten goed geïnformeerd op reis gaan en dat er voldoende voorraad is om de vakantiepiek op te vangen. Mocht een product op zijn, dan zorgen we dat dit binnen een tot twee dagen weer beschikbaar is.”

Zorgverzekering in het buitenland

De basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorgkosten wereldwijd tijdens vakantie of op (door)reis in het buitenland. ‘Medisch noodzakelijk’ omvat onderzoeken, behandelingen en medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland. “In sommige landen is de gezondheidszorg duurder dan in ons land, dan moet je soms bijbetalen, tenzij je deze kosten gedekt zijn vanuit de aanvullende zorgverzekering,” legt Frank Johnsen uit. “Zo vergoeden wij bijvoorbeeld spoedeisende zorg in het buitenland 100% bij een aanvullende zorgverzekering. We adviseren dan ook altijd om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.” Voor meer informatie over de dekking bij zorg in het buitenland, bekijk de vergoedingen buitenland bij jouw zorgverzekering.

Salland Zorgverzekeringen adviseert iedereen die op reis gaat ook deze maatregelen te nemen:

Zorgpas

Medische zorg nodig in Europa? Dan vraagt de zorgverlener in het buitenland naar de European Health Insurance Card (EHIC). Deze zorgpas is te downloaden via het online account van verzekerde bij zijn of haar zorgverzekeraar. Sla deze op de mobiele telefoon en deel deze zorgpas met reisgenoten. Deze pas geeft toegang tot medische voorzieningen in het buitenland. Zorgverleners in het buitenland weten door het tonen van jouw zorgpas dat je verzekerd bent en waar ze de kosten kunnen declareren. Bijkomend voordeel is dat de kans dan kleiner wordt dat zorgkosten door verzekerde moeten worden voorgeschoten.

Alarmcentrale

Sla de contactgegevens van de alarmcentrale en de klantenservice van jouw zorgverzekeraar op in je telefoon. Deel deze contactgegevens met je reisgenoten met verzoek deze gegevens ook op te slaan op de mobiele telefoon. Heb jij zorg nodig maar ben je zelf niet aanspreekbaar of in staat dit te regelen, dan kan je reisgenoot dit snel voor je regelen zelfs zonder jouw mobiele telefoon.

Ben je in het buitenland en heb je medisch zorg nodig die direct noodzakelijk is? Bel dan meteen met de alarmcentrale van jouw zorgverzekeraar.

In een enkel geval accepteert een zorgverlener in het buitenland een digitale EHIC niet. Neem dan contact op met de alarmcentrale van de zorgverzekeraar. De alarmcentrale stuurt dan een bewijs van zorgverzekering naar de zorgverlener.

Medicatie

Apothekers hebben extra voorraden aangelegd van veelgebruikte medicijnen zoals pijnstillers, maagzuurremmers, anti-allergiemiddelen en middelen tegen reisziekte en reishulpmiddelen. Reizigers worden aangeraden om voor vertrek hun medicijnvoorraad te controleren en eventueel noodzakelijke medicijnen tijdig aan te vullen. “Controleer ruim voor de vakantie de houdbaarheidsdatum, bestel reguliere medicatie of herhaalrecepten op tijd, maar ga niet hamsteren,” adviseert apotheker Gouw.

“Heb je tijdens jouw vakantie gegevens nodig over je medicijnen? Gebruik dan de MedGemakApp voor een medicijnoverzicht of contact met jouw apotheek bij aanvullende vragen over de medicatie.” Met de MedGemak-app regel je online gezondheidszaken bij de huisarts of apotheek. De MedGemakApp is een aanvulling op MijnGezondheid.net.

Medicijnverklaring

Gebruik je medicijnen zoals opiaten en slaapmiddelen en ga je op reis? Een medicijnverklaring kan verplicht zijn. Dit hangt af van het medicijn, het land waar je naartoe reist en hoelang je reist. Door tijdig, bij voorkeur enkele weken voor vertrek, de Medicijnen mee op reis-hulp in te vullen, weet je meteen wat je moet doen.

Medicatiebewaaradvies

Verdeel medicatie bij voorkeur en wanneer mogelijk over eigen handbagage en handbagage van een reisgenoot. Raak je de handbagage kwijt, dan heb je nog voldoende medicatie om in de tussentijd nieuwe medicatie te regelen in het buitenland. Bewaar medicatie op de koelste plek in de handbagage. Laat medicatie niet in de auto achter in verband met hitte, maar draag het met je mee.

Reis je met het vliegtuig? Bewaar dan medicatie in de handbagage. In het bagageruim kan de temperatuur flink verschillen. Een afwijkende temperatuur kan de kwaliteit van de medicijnen beïnvloeden. Gebruik bij hoge temperatuur een koeletui of koeltasje voor medicatie die koel bewaard moet worden, zoals insuline. Koeletui en koeltasje zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Reisapotheek en verbanddoos

Neem een reisapotheek mee. Dit tasje bevat een samenstelling van de meest gebruikte middelen op vakantie.

Eenvoudige reisapotheek

Pijnstillers
Thermometer
ORS-preparaat: ORS staat voor Oral Rehydration Solution en is nodig om bij braken en diarree het vochten zoutgehalte van het lichaam op peil te houden. Ga je naar de tropen of reis je met kleine  kinderen of ouderen, dan mag ORS niet ontbreken in de reisapotheek.
Insectenwerend middel tegen muggen- en tekenbeten
Jeukstillend of -verdovend middel bij een insecten- of kwallenbeet
Middel tegen reisziekte
Middel tegen diarree
Laxeermiddel
Neusdruppels of neusspray
Tekentang
Waterbestendig antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en een beschermende lippenbalsem met UV-filter.
Aftersun

Verbanddoos/EHBO-kit

Het is verstandig, en zelfs in meerdere Europese landen verplicht om een goed gevulde verbanddoos in de (huur)auto bij je te hebben waarvan de houdbaarheidsdatum niet verstreken is. Check op de website van de ANWB in welke landen de verbanddoos verplicht is. Houd ook rekening met de verplichtingen in de doorreislanden. Verschillende soorten verbanddozen/EHBO-kits zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Hulpmiddelen

Verhoogde aandrang of incontinentie? Zowel bij mannen als vrouwen vanaf 45 jaar is verhoogde aandrang of urineverlies een veel voorkomend probleem. Vermijd reizen op zwarte zaterdag of zorg dat je incontinentiemateriaal draagt om ongemakken bij urenlange files te voorkomen. Bij de apotheken in Deventer en omstreken zijn meerdere soorten incontinentiemateriaal beschikbaar. Mocht een product niet op voorraad zijn, dan is dit binnen een of twee dagen leverbaar.

Algemene tips voor een zorgeloze reis

Vermijd verkeersdrukte waar mogelijk.
Neem regelmatig pauze om te bewegen. Dit om onder meer rugklachten, verminderde bloedcirculatie, vochtophoping en maag- en darmklachten te voorkomen.
Neem contant geld mee op reis voor wanneer je bijvoorbeeld medicatie of een medisch hulpmiddel ter plekke moet betalen.
Zorg voor voldoende water binnen handbereik en smeer je in voor een stop onderweg.

Gezond en veilig op naar de zon

Salland Zorgverzekeringen en apothekers in Deventer en omstreken hopen met deze extra informatie bij te dragen aan een veilige en zorgeloze reis voor alle vakantiegangers.

 

Door Redactie