De gebruikers van de Nederlandse zwembaden zijn positief over het zwembad en de faciliteiten. Zwemmers geven het zwembad gemiddeld een ruime voldoende: een 7,8. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder ruim 26.000 bezoekers van 154 Nederlandse zwembaden.

Zwemmers ervaren zwemmen als een belangrijke activiteit die voldoening en plezier geeft. Daarnaast vinden ze dat zwemmen een positieve invloed heeft op hun fysieke conditie en gezondheid.

Bereikbaarheid goed, drukte en hygiëne kunnen beter

De meeste zwemmers vinden de zwembaden goed bereikbaar met de fiets en de auto. Verbeterpunten zitten vooral in:

de ervaren drukte;
de schoonmaak en hygiëne van de kleedkamers, douches en toiletten;
meer gezond aanbod in de horeca.

Een derde van de bezoekers vindt tarieven te hoog

Een derde van de zwemmers geeft aan dat ze het tarief van het zwembad te hoog te vinden. Datzelfde geldt voor een derde van de afhakers: mensen die eerder wel naar het zwembad kwamen, maar nu niet meer. Het is onduidelijk wat een stijging van deze tarieven, vanwege bijvoorbeeld de stijgende energielasten, zou betekenen voor of zwemmers nog naar het zwembad komen.

Veilige omgeving

Grensoverschrijdend gedrag komt slechts af en toe voor in zwembaden. Het gaat meer om verbaal grensoverschrijdend gedrag (meegemaakt door 4% van de bezoekers) dan om fysiek of seksueel grensoverschrijdend gedrag (beide 1%).

Aangezien elk geval van grensoverschrijdend gedrag er één te veel is, is het aan te raden hier aandacht aan te (blijven) geven. En te bekijken wat nodig is om grensoverschrijdend gedrag in het zwembad verder tegen te gaan.

Zwemactiviteiten verschillen tussen leeftijdsgroepen

Waarvoor mensen het zwembad gebruiken verschilt per leeftijdsgroep. Jongere groepen doen meer aan zwemsport en recreatief zwemmen. De oudste groep doet meer aan banenzwemmen en aan aquafitness en andere doelgroepactiviteiten.

Door Redactie

Geef een reactie