Bodycams worden onderdeel van de standaarduitrusting van boa’s in de gemeente Raalte. Afgelopen jaar deed de gemeente een proef met bodycams bij boa’s, de kleine camera wordt nu een vast onderdeel van de uitrusting. 

Bodycams zijn kleine camera’s die aan de kleding van de boa’s bevestigd worden. De camera’s staan meestal uit. De boa kan besluiten om de bodycam aan te zetten om een bepaalde gebeurtenis te filmen, bijvoorbeeld als er een situatie ontstaat die onveilig is voor omstanders of de boa zelf. De beelden kunnen gebruikt worden bij een eventuele aangifte.

Burgemeester Rob Zuidema: “Uit landelijk onderzoek en ervaring in andere gemeenten blijkt dat het dragen van een bodycam agressie kan voorkomen en dat het de-escalerend kan werken. Gelukkig zijn er tijdens de proef in Raalte geen incidenten geweest waarbij beelden van de bodycam veiliggesteld moesten worden.”

Boa’s voelen zich veilig

Uit de evaluatie blijkt dat de invoering van de bodycams positief is verlopen. Een ruime meerderheid van de boa’s wil met de bodycams blijven werken. De boa’s voelen zich mede hierdoor veilig tijdens hun werkzaamheden.

Als er beelden zijn gemaakt, worden deze automatisch opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De beelden kunnen niet op straat door de handhaver bekeken worden. Na 72 uur worden de beelden automatisch verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren.

Als er beelden van je zijn gemaakt, heb je het recht om deze in te zien. Wil je gebruik maken van dat recht? Meld je dan binnen 72 uur na het maken van opnamen bij de gemeente. Je kunt alleen de beelden inzien die van jou zelf zijn gemaakt, andere personen op de beelden worden onherkenbaar gemaakt.

Ga voor meer informatie over de bodycams en het opvragen van beelden naar www.raalte.nl/bodycams.

Bron: gemeente Raalte, foto: lens camera – pixabay 

Door Redactie