Met trots presenteert het bestuur van de Vereniging voor Heemkunde ‘Omheining’ in Heino het boek Middenstand in Boerenland. 150 jaar ambacht en nijverheid in Heino. 

Het boek is het resultaat van een meerjarig onderzoekstraject van de Werkgroep Geschiedenis naar een belangrijk deel van het Heinose verleden: de geschiedenis van ambacht en nijverheid in het dorp Heino. Het boek vormt de afsluiting van een groter project waarin in een reeks van jaren op systematische wijze veld- en boerderijnamen in Heino en omgeving zijn vastgelegd en beschreven.

De presentatie van het eerste exemplaar vindt plaats op donderdag 10 november van 19.30 tot 21.30 in Theater Podium Heino, Canadastraat 6, 8141AC Heino.

Middenstand in Boerenland is een uniek, meer dan 250 pagina’s dik, kijk-, lees- en bladerboek over achtergronden en ontwikkeling van ambacht en nijverheid in Heino. Het is aantrekkelijk en ruim vormgegeven met uniek foto- en kaartmateriaal, inclusief foto’s uit ‘grootmoederstijd’.

Het boek laat in woord en beeld zien hoe Heino zich in anderhalve eeuw heeft ontwikkeld tot wat het nu is: een dorp waar het prettig wonen is en met goede voorzieningen.

Ambacht en nijverheid worden beschreven aan de hand van de structuur van het dorp: dorpsplein, zeven oude in- en uitvalswegen en een aantal kleine straatjes. Ideaal om al wandelend of fietsend het dorp te verkennen.
Verrassend veel blijkt nog herkenbaar.

U leest over hoe de boer uit het dorp verdween, over de herkomst van Heinoërs, over ambachtslieden en marskramers, schippers en venters, over kleinschalige huisarbeid en trotse familiebedrijven. Over solidariteit, belangenbehartiging en méér. Een inleiding, een terugblik en leuke anekdotes complementeren het geheel. Een must voor elke Heinoër, een aanrader voor ieder ander.

Totstandkoming

Aan de totstandkoming hebben vele vrijwilligers meegewerkt. Met steun van de Werkgroep Geschiedenis verzette een klein redactieteam veel werk door grondig onderzoek te doen, toepasselijke teksten te schrijven en interessant beeld-materiaal te verzamelen: initiatiefnemer en inspirator Guus van Wifferen en Peter Borgers; Joke Zwaal die twee jaar lang schreef aan het boek, voortdurend deed aan fact checking en de coördinatie van de productie op zich nam; Herman Holtmaat die de inleidende teksten schreef, met het geduld van een verbinder de werkgroep voorzat en alle proeven meelas.

Fotograaf Joost Pieterse hield zich met name bezig met het ontwerp van de cover en het beeldmateriaal; Geerlig Nijland en Herman Overkamp gaven adviezen en beantwoordden geduldig alle vragen over de inhoud; Toon Hoefsloot, Ton van der Griendt, Gijs Peters en André Roelofs lazen mee en gaven verbetersuggesties.

Het bestuur is trots op het resultaat. Zij wensen u veel genoegen bij het lezen, kijken, herkennen en ontdekken van een belangrijk deel van de geschiedenis van Heino.

Bestellen

Middenstand in Boerenland is te bestellen bij Omheining, Canadastraat 6, 8141AC Heino, rechtstreeks of via een mail met uw adresgegevens + telf.nr naar info@omheino.nl. U ontvangt een bevestiging van uw bestelling.

Tot en met 31 december 2022 geldt een actieprijs van 25,95, daarna de vaste prijs van 31,95.

Leden van Omheining betalen 22,95 (één exemplaar per lidmaatschap). Neem bij bestellingen van meer dan tien exemplaren contact op met het bestuur. Verzendkosten 5,00. In Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem wordt het zonder kosten aan huis bezorgd.

Voor meer informatie: www.omheino.nl

Door Redactie

Geef een reactie