Mantelzorgondersteuning Raalte

Stel je voor: je vader, moeder of partner wordt langdurig ziek. Of je kind, broer of zus wordt met een handicap geboren. Dan ben je ineens mantelzorger en sta je altijd voor je naaste klaar. Voor een mantelzorger is dat heel vanzelfsprekend, maar de nodige zorg wordt in de loop van de tijd vaak meer en meer, waardoor een mantelzorger steeds minder aan zichzelf toekomt. “Mantelzorgers zijn daar zelf eigenlijk niet zo mee bezig”, vertellen Kelly Bekebrede van Carinova mantelzorgondersteuning en Herma Spoolder van Evenmens. “Maar wij bieden ze graag tijd voor zichzelf met welverdiende momenten zonder zorg.”

Om de waardering voor mantelzorgers extra kracht bij te zetten, vindt op 10 november 2018 weer de landelijke Dag van de Mantelzorg plaats. Mantelzorgondersteuning Raalte – de noemer waaronder Carinova mantelzorgondersteuning en Evenmens samenwerken – organiseert in aanloop naar deze dag een paar activiteiten. “Op woensdag 7 november trappen we af met een muzikaal buffet”, zegt Kelly. “Heerlijk eten met verzoeknummers aan tafel.” Het belooft een gezellige avond te worden, waarvoor mantelzorgers van 18.30 tot 21.30 uur van harte welkom zijn in Bar, Brasserie en Zalen Zwakenberg te Raalte.

Even iets anders
Op vrijdag 9 november volgt een minstens zo gezellige middag bij Bij Ne9en in Heino. “Vanaf drie uur geeft Herman Kampman een muzikale terugblik op de jaren vijftig en zestig”, vult Herma aan. “Ook brengt hij gedichten en anekdotes vol humor en dat alles in ons eigen dialect. Na afloop staat er voor alle mantelzorgers een heerlijk buffet klaar.” Met beide activiteiten (mantelzorgers kunnen zich voor één van de twee aanmelden) biedt Mantelzorgondersteuning Raalte mantelzorgers uit de gemeente Raalte even iets anders buiten de zorg voor ouder, partner of kind. Een moment van ontspanning waar ze zelf niet om vragen, maar af en toe best naar verlangen.

Permanente aandacht
Mantelzorgondersteuning Raalte beperkt de aandacht voor mantelzorgers niet alleen tot de Dag van de Mantelzorg. Het hele jaar kunnen mantelzorgers individuele ondersteuning krijgen, waarbij samen wordt gekeken wat iemand in praktische en emotionele zin nodig heeft om goed voor de ander en zichzelf te kunnen blijven zorgen. Daarnaast zijn er tal van activiteiten speciaal voor mantelzorgers. “Zo verzorgen we een wandeling voor partners van een volwassene met autisme”, gaat Herma verder. “Al wandelend gaan we met elkaar in gesprek over de actuele ontwikkelingen rond autisme en passeren ook persoonlijke verhalen de revue.” De eerstvolgende wandeling vindt op 29 november van 13.30 tot 14.30 uur plaats. Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact op nemen met Herma Spoolder, telefoon: 06 – 36403898 of mail: hspoolder@evenmens.nl.

Gedeelde ervaringen
Op 9 oktober start het nieuwe initiatief KLETS BIJ voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorger. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand kunnen zij tussen 10.30 en 12.30 uur gewoon even binnenlopen in het Kulturhus te Raalte. “Het is altijd fijn om onder het genot van een kop koffie bij te kletsen met mensen die hetzelfde meemaken”, weet Kelly. Daarnaast is er ‘Kracht van de herinneringen’, een serie van zes bijeenkomsten voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger. “Iedere bijeenkomst halen we aan de hand van een thema herinneringen op, waarna de mensen met dementie en de mantelzorgers apart van elkaar gaan lunchen.” De eerstvolgende serie bijeenkomsten vindt op 3, 10 en 17 december met het vervolg op 7, 14 en 21 januari plaats in Centraal Hart. Wilt u meer weten of zich aanmelden? Neem dan contact op via telefoon: 0570 – 518181 of mail: steunpuntmantelzorg@carinova.nl.

———————

Mantelzorgondersteuning Raalte
Naast de beschreven activiteiten organiseert Mantelzorgondersteuning Raalte nog veel meer. Denk aan verwenweekenden voor jonge mantelzorgers, een cursus omgaan met dementie voor mantelzorgers, het ABC: Autisme Beleving Circuit of ontspanningsactiviteiten als een workshop boerentapas. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten voor mantelzorgers? Meld u dan vrijblijvend aan bij Carinova mantelzorgondersteuning of Evenmens.

———————

Carinova
Kelly Bekebrede
t: 0570 – 518185
e: steunpuntmantelzorg@carinova.nl
i: www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

 

 

 

Evenmens
Herma Spoolder
t: 06 – 36403898
e: hspoolder@evenmens.nl
i: www.evenmens.nl

Door Redactie

Geef een reactie