In Broekland vind je onze kleinschalige dagbesteding voor mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel (NAH). We bieden ook plek voor vastgelopen jongvolwassenen die op de Horsthoeve aansluiting kunnen vinden. De doelgroepen bestaan uit deelnemers met wel of geen psychiatrische achtergrond.

De Horsthoeve bevindt zich in een rustige landelijke omgeving, waarbij persoonlijke aandacht voor de deelnemers de sleutel is voor goede zorg. Patricia: “De afgelopen jaren heb ik mijn team uitgebreid. Hierbij heb ik bewust gekozen voor professionals met verschillende zorgachtergronden die elkaar kunnen versterken en dezelfde visie met mij delen: iedereen heeft recht op een goed leven. Als dit niet alleen lukt, is het fijn om hierbij de juiste hulp en ondersteuning te krijgen.

We maken ons als team zorgen om het huidige zorgsysteem. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn lang. Jongvolwassenen met een psychische hulpvraag worden niet gelijk geholpen. Om hen in de tussentijd een helpende hand te bieden, kunnen zij terecht op de Hosthoeve. Op deze manier is er geen stilstand, of zelfs achteruitgang.

We bereiken dit door verschillende begeleidingsstijlen in te zetten. Bij de Horsthoeve wordt begeleiding gegeven op zowel individueel- als groepsniveau. Dit is afhankelijk van de behoefte en draagkracht van de jongvolwassene. Meestal wordt gestart met individuele begeleiding en wordt de jongvolwassene stapsgewijs geïntegreerd in de groep. Hierbij maken wij gebruik van verschillende mogelijkheden op het erf en in het atelier. De activiteiten zijn niet het doel, maar een middel om het persoonlijke doel te behalen. Wij zetten bijvoorbeeld dier-ondersteunende interventies in, zoals hond en paard, om te werken aan versterking van het gevoel van eigenwaarde.

Ook zien we dat jongvolwassenen die wél in behandeling zijn bij een zorginstelling naar ons worden verwezen vanuit bijvoorbeeld hun ambulant begeleider. Wij kunnen dan een brug slaan tussen de geboden behandeling van de zorginstelling en ondersteunen bij de uitvoering van de daar gestelde doelen. Dit alles is natuurlijk alleen mogelijk in goede afstemming met onze samenwerkingspartners.”

Marlein: “Het combineren van deelnemers met verschillende leeftijden zorgt voor een verrassend mooie dynamiek. Jongeren leren van de inspirerende verhalen van de ouderen en andersom genieten ouderen van de jeugdigheid van de jongeren. Een deelnemer van de Horsthoeve vertelt bijvoorbeeld over zijn ervaringen als oud-leraar en helpt hiermee op een laagdrempelige manier een jongere om de stap om terug naar school te gaan te verkleinen.

Mede door het zorgsysteem wonen mensen langer thuis, waardoor er veel gevraagd wordt van de mantelzorgers. Dit brengt een hoge belasting met zich mee. De Horsthoeve wil ook aandacht schenken aan de piekbelasting van deze mantelzorgers, door deze een luisterend oor te bieden. Zo heeft er laatst een eerste, succesvolle, mantelzorgavond plaatsgevonden. Hier was ruimte om ervaringen met elkaar te delen, maar ook een avond ontzorgt te worden.”

Wilt u meer informatie over de Horsthoeve en ons aanbod in (individuele) begeleiding, kijk dan op www.dehorsthoeve.nl. Indien nadere informatie of een persoonlijk gesprek gewenst is dan kunt u bellen met 06-22959352.

De Horsthoeve – Dagbesteding
& Persoonlijke Begeleiding
Horstweg 15, Broekland
Tel. 06 22 95 93 52
info@dehorsthoeve.nl
www.dehorsthoeve.nl

Door Redactie

Geef een reactie