In totaal drie jaar en zo’n 12.000 uren zijn de vrijwilligers van De Laarman druk geweest om het Sallands Landbouwmuseum De Laarman om te bouwen tot Voedsalland; een modern centrum voor cultuur, voedsel en landschap.

Voedsalland vertelt, laat zien en laat ervaren hoe ons dagelijks eten geproduceerd wordt, hoe het is samengesteld en waar het vandaan komt. Je vindt er verhalen over de geschiedenis van de Sallandse landbouw en de natuur als voedselbron. In de presentaties staat de boerderij en de wereld daaromheen centraal. Met de speurtocht gaan de kinderen op ontdekkingsreis door Voedsalland.

Er is veel aandacht voor de veranderde eetgewoonten in de afgelopen jaren: hoe we steeds meer voorbewerkt en verpakt voedsel eten, de ‘versnack­isering’ van onze maaltijden, de aandacht voor gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, voor exotisch eten, voor dierenwelzijn, de chemische samenstelling van ons voedsel, enzovoorts.

Er zijn 5 nieuwe thema-eilanden ingericht over brood, melk, vlees, de schijf van vijf en smaak. Op ieder eiland zijn digitaal foto’s, video’s en algemene informatie over het onderwerp te zien en is er een spel-/kenniselement ingebouwd. Zo zie je in het melk-eiland hoe een melk-robot werkt, bij graan ontdek je de verschillende graansoorten die voor brood worden gebruikt en bij het smaak-eiland kun je stemmen op wat je het lekkerste vind.

Gebouw
Het museum is gevestigd in een voormalige veevoederfabriek waarvan een groot deel van de installatie nog intact is. Op de 1200 m2 vloeroppervlakte en 5 verdiepingen valt van alles te zien. In het gebouw is een lift en toiletvoorziening voor gehandicapten en de eigen parkeerplaats biedt voldoende parkeerruimte.

Het markante gebouw staat op de flank van natuurgebied De Luttenberg en biedt vanuit de silotoren aan de voorzijde een prachtig uitzicht over het dal van de Sallandse Heuvelrug. Vanuit de achterdeur loop je zo het natuurgebied in.

Museum
Rondom de eilanden en in de nieuwe hallen staan de oude landbouwwerktuigen opgesteld. Deze zijn in de loop van vele jaren verzameld door de oprichter van het museum, Jan Tielbeke, bijgenaamd De Laarman. Het is een grote en gevarieerde collectie van aardappelgreep tot trekker en bijbehorende machines en werktuigen. In de kelder is een boerenwoonhuis ingericht met meubilair uit de jaren vijftig.

Oude ambachten
In de nieuwe hallen zijn een timmerwerkplaats en smederij ingericht. In de smederij worden regelmatig workshops voor groepen (mannen én vrouwen) gegeven.

Workshops en groepsarrangementen
De Laarman biedt een aantrekkelijk programma voor groepen, zoals een workshop kaarsen maken, workshop smeden, een wandeling met een verhalenverteller en kookworkshops.

Evenementen
De Laarman organiseert jaarlijks een aantal publieksevenementen:
· De winterwandeling in januari
· Een dauwtrapfietstocht met Hemelvaartsdag
· Op de derde zondag van juli het Historisch Festival
· In de zomervakantie 3 keer de Voedsalland Boerenmarkt
· De eerste zaterdag van oktober een oldtimer-trekkertoertocht
· En in het tweede weekend van oktober de herfstwandeling

Ontvangst
In de gezellige ontvangstruimte serveren zij u graag koffie of thee met eigengebakken appeltaart, een glas frisdrank, bier of wijn. Er is een grote speelruimte met boerderijspeelgoed, een ‘echte’ trekker en ‘echte’ koe om te melken.

Voor wie
Onze belangrijkste doelgroep zijn gezinnen/families met kinderen in de basisschoolleeftijd, hun ouders en grootouders. Voor iedere generatie is er bij De Laarman veel te zien en beleven.
Voor toeristen is De Laarman niet alleen een ‘minder-goed-weer-bestemming’, maar ook een centrum met informatie en kennis over de omgeving waar zij verblijven en recreëren.
Na afspraak zijn groepen welkom voor een familiedag, teambuilding of ontspannende middag met een compleet dag- en activiteitenprogramma.

Reis mee naar een wereld waar voor alle generaties iets te doen, zien en beleven is. 

Museum De Laarman
Butzelaarstraat 60
8105 AR LUTTENBERG
0572-301288
info@delaarman.nl
www.delaarman.nl

Door Redactie