In de jaren ’50 werd in het centrum van Raalte de Nieuwe Markt aangelegd. Reden: de in 1905 ontstane Grote Markt werd te klein om de wekelijkse markten voldoende ruimte te bieden. Het gemeentebestuur ging daarom over tot de aankoop van een groot deel van de tuinen achter de winkelpanden gelegen aan de Grotestraat.
Op de daardoor verworven grond werd een nieuw plein aangelegd. Een naam was snel gevonden: De Nieuwe Markt, een zeer originele benaming! Van de aanleg is in het gemeentearchief een prachtige foto bewaard gebleven. Die is gemaakt vanuit de overgebleven ruimte achter één van de winkels aan de Grotestraat. Het beeld op de foto is -anno 2024- nagenoeg onherkenbaar. Wat is er te zien en wat is er verdwenen?
Om te beginnen de grote bedrijvigheid van de vele betrokkenen bij de werkzaamheden. Op de achtergrond zijn de panden van Ter Haar zichtbaar. Het dubbele woonhuis staat er nog steeds, al heeft het een ware metamorfose ondergaan. Het huis ernaast, met het puntdak, is aangekocht door fotograaf Herman Aa. Die heeft er in de zestiger jaren een drie verdiepingen tellend pand laten bouwen. Dat is nu nog steeds een fotozaak.
Het pand uiterst links is het pand van kapper van der Weegh. Tussen Van der Weegh en Ter Haar is nog een klein deel van het plein bij houthandel Koelen te zien. Hier was in vroeger tijden de kippenmarkt. Rechts van de Ter Haar panden is de Schapenstraat te zien. Het witte huis op de hoek en ook het huis waarvan nog net een deel van het dak aan de Marktstraat te zien is, is afgebroken bij de bouw van de parkeergarage, Het Dok, en Het Schip. Dat geldt ook voor de woningen rechts die toen nog in aanbouw waren.
Rechtsboven nog net zichtbaar de houder van de gemeentelijke Gasfabriek. In de fabriek werd gas geproduceerd. De grondstof daarvoor was cokes, een soort steenkool. Dat werd per trein aangevoerd naar Raalte. Het gas werd geleverd aan de inwoners van het dorp Raalte. Om het gas te kunnen afnemen, moest er een kwartje in de meter gedaan worden waarna er gedurende een aantal dagen gas beschikbaar kwam. De gasfabriek werd overbodig toen Raalte overging op aardgas.
De Historische Vereniging Raalte en Omstreken is opgericht om mensen bijeen te brengen die zich op een of andere manier actief bezig houden met de streekgeschiedenis in de ruimste zin van het woord, of daarvoor grote belangstelling hebben.
Lid worden? Dat kan door u zich aan te melden bij de secretaris.
E-mail: secretariaat@raalte-historie.nl