Stijn en Inge werken al enkele jaren in de dagbesteding op De Stamhoeve. Ze verzorgen de dieren, werken aan het terrein, kweken kruiden en maken hier producten van. “Hier worden we gelukkig van”, zeggen ze allebei.

Als stagiaire vanuit VSO de Zonnehof vindt Stijn vooral de grote (bouw-)projecten leuk. Daarnaast verkoopt hij zelfgekweekte kruidenplanten, kruidenzout en zelfgemaakte kruidenthee. Door zijn blauwe Stamhoeve-trui kan iedereen zien dat hij bij De Stamhoeve hoort. Hij is heel blij met zijn baan. Inge kreeg een burn-out. Door psychosociale problemen zit een andere baan er nu niet in. Ze houdt van werken, maar niet van de druk die dat vaak met zich meebrengt. “Hier zeggen ze: wat je ook doet, het is altijd goed! En als het dan toch even wat veel is, ga ik naar de paarden. Dat is heel fijn.” Inge oogst en droogt de kruiden, helpt bij de verzorging van de planten in de kwekerij en maakt chocolaatjes met walnoten erin. Die heten met recht ‘Walnoottrotsjes’. Want de deelnemers zijn trots op wat ze doen.

Je nuttig voelen, deel uitmaken van een groep, erbij horen, mogen zijn wie je bent en daarin gesteund worden. De Stamhoeve voorziet in deze behoeftes, juist bij mensen die hier vanwege ‘een beperking’ of zorgvraag niet zelf in kunnen voorzien. Bij de dagbesteding kan iedereen op zijn eigen manier en tempo werken en zijn. Zonder druk, soms met aanpassingen. Het uitgangspunt is dat je van waarde bent. En door samenwerking lukt er heel veel.
Waar mogelijk – en dat is vaak – wordt ingezet op groei. Bijvoorbeeld door te leren tractor rijden of door vaardigheden te leren richting (vrijwilligers-)werk. Anderen kunnen er gewoon zijn, luisteren naar de vogels of met de hond wandelen over het groene terrein. Alles is op maat, toegespitst op de unieke persoon. Zo kan een dag bestaan uit klussen, kruiden kweken, drogen en inpakken, maar ook ontspannen in de natuurlijke tuin, bij de paarden zijn én spelletjes doen.

De Stamhoeve biedt ook individuele begeleiding en ambulante begeleiding bij mensen thuis. Dat gebeurt vanuit de methode Presentie, die passende zorg biedt vanuit een betekenisvolle relatie. Door aan te sluiten bij de leefwereld van de ander, door respect en de tijd nemen. De begeleiding is levensbreed: van het organiseren van het huishouden tot het meegaan naar de winkel of huisarts. Maar ook: leren ontspannen of onderzoeken waar bepaalde patronen vandaan komen. Dat laatste gebeurt in gesprekken, maar ook via paardencoaching, een methode die hiervoor heel geschikt is.

De Stamhoeve heeft ruimte voor nieuwe mensen in zowel de dagbesteding als in de ambulante of individuele begeleiding. De doelgroep is breed: autisme, verstandelijke en/of lichamelijke beperking, NAH, psychische of psychosociale problematiek. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Op dinsdag en donderdag kunnen bezoekers vaste kruidenplanten (130 verschillende soorten!) en producten van het eigen erf komen kopen. Inge, Stijn en de andere deelnemers verwelkomen jullie graag.

De Stamhoeve
Wijheseweg 58, Raalte
Tel. 06-20435058 / 06-24341206
info@destamhoeve.nl
www.destamhoeve.nl

Door Redactie

Geef een reactie