’Vrouwen die gewend zijn veel te geven, zullen mannen aantrekken die gewend zijn veel te nemen’   

Zodra het weer veilig en verantwoord is en bij voldoende aanmeldingen start De Kern Raalte weer met een gratis training ‘BijZonder Geweldig’ voor vrouwen die te maken hebben (of hebben gehad) met huiselijk geweld. De trainingen zullen op woensdagochtend plaatsvinden. Esther Mars en Debby Brokelman, allebei maatschappelijk werkers bij De Kern in Raalte, bieden in 8 bijeenkomsten een veilige omgeving om ervaringen te delen en om te leren hoe je zelf de regie kunt nemen in zo’n ingewikkelde situatie. 

Esther: “Geweld hoort nergens thuis. En zeker niet in je directe persoonlijke omgeving. Toch is het heel moeilijk om hulp te vragen als je zelf in zo’n situatie zit. Er zit een complexe mix achter van schuldgevoel, schaamte, oordeel, isolement en angst. Maar ook liefde en overlevingskracht. Er rust helaas nog een groot taboe op dit onderwerp, die stilte rondom dit onderwerp willen we echt doorbreken. Ook nu we door corona zo veel aan huis gekluisterd zijn en even afstand nemen van elkaar niet zo makkelijk gaat. Daarom is tijdens de training de herkenning in de verhalen van anderen zo belangrijk, dan wordt zichtbaar dat je ‘helemaal niet de enige bent.’ Wij helpen de deelneemsters vervolgens om vanuit verschillende perspectieven naar de heersende overtuigingen te kijken, om het isolement te doorbreken en op welke manier ze zelf hun rol kunnen veranderen.” 

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten die wekelijks plaatsvinden. In een kleine groep (max. 6 deelnemers) worden ervaringen gedeeld, maar wordt ook uitgelegd hoe gewelddadige relaties ontstaan en welke rol iemand hierin heeft ingenomen. Deelneemsters voelen zich vaak schuldig omdat ze lang in de relatie zijn gebleven. De bewustwording van hoe hun eigen achtergrond van invloed is op het ontstaan van deze relatie is vaak heftig, maar ook helpend. Vrouwen begrijpen zichzelf beter en zijn daarom minder veroordelend over zichzelf. Debby: “Aan het eind van de training vertellen de deelneemsters wat de training voor hen betekend heeft. Eén van de vrouwen omschreef dat ‘Kinderen en kleinkinderen zeggen dat de levenslustige mama en oma terug is’. Dan zie je de werkelijke impact van de bijeenkomsten. Het helpt vrouwen weer in zichzelf te geloven en ze krijgen meer zelfvertrouwen en zelfrespect. Mede hierdoor kunnen vrouwen in latere relaties beter voor zichzelf kiezen en hun grenzen eerder aangeven.” 

Wil jij graag zelf weer de regie pakken over jouw leven zonder geweld? Bel dan met De Kern en vraag naar Esther Mars of Debby Brokelman. Zij nemen graag de tijd voor je en denken met je mee of deelname aan de training voor jou goed is of dat ze iets anders voor je kunnen doen. Esther of Debby zijn bereikbaar onder het volgende nummer: 0570-547300. Bellen of een WhatsApp bericht kan ook via: E: 06 – 22 79 7037 of D: 06 -22 79 6215.

De Kern
Passage 10
8102 EW Raalte
www.stdekern.nl
facebook.com/dekernraalte

Door Redactie