Van tijd tot tijd hoor je als bestuur van de vrijwilligers in de winkel  of via de berichten over de wereldwinkels in Nederland, wat sombere of zorgelijke geluiden  : gaat het wel goed met de Wereldwinkel?  Gelukkig kiezen steeds meer supermarkten, bloemisten, instellingen en bedrijven voor de producten met een Fairtrade keurmerk. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Raalte heeft hier uitvoerig onderzoek naar gedaan, in verband met het aanvragen van de titel Fairtrade Gemeente. Het initiatief voor deze aanvraag is voortgekomen uit de Wereldwinkel Raalte en deze aanvraag werd goed gesteund door de Wereldwinkel Heino.

De Gemeente Raalte heeft sinds 1 november 2018 deze titel verworven , waardoor  zichtbaar aangegeven wordt dat we als gemeenschap de beginselen van Fairtrade  belangrijk vinden. 

In de gemeente Raalte kiest al een flink deel  van de bedrijven en instellingen voor Fairtrade : voor Fairtrade koffie en thee, chocola, bananen, ananas, wijn, bloemen, kleding enz. En dat moet nog verder groeien. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Raalte stimuleert dat.

Als je kiest voor een Fairtrade  product in je huishouden, op je werk, instelling of bedrijf, dan stimuleer je daarmee de verantwoordelijkheid voor eerlijke handel. Bij producten met het Fairtrade Keurmerk, kun je er als consument op vertrouwen, dat dit product onder goede arbeidsvoorwaarden in een ontwikkelingsland is geproduceerd en dat de producent er ook een eerlijk loon voor  heeft ontvangen.

Zo zorg je er voor dat daar verdere ontwikkeling wordt gestimuleerd, als je hier deze producten met een Fairtrade keurmerk koopt. Fairtrade producten vind je in steeds meer winkels, ook in de Wereldwinkels in Raalte en Heino. Vrijwel alle artikelen hebben daar het Fairtrade keurmerk. Ook voor zakelijk gebruik, voor relatiegeschenken, een leuk cadeau, maar ook voor kerstpakketten kunt u hier terecht. 

Al die vrijwilligers van de Wereldwinkel zorgen dat er steeds meer  aandacht komt voor diegenen die het  vanwege armoede en achterstand het hardst nodig hebben.

Bij het bestuur van de Wereldwinkel Raalte vertrekt binnenkort de voorzitter,  de heer Kees Vanwesenbeek, na zeven jaar als vrijwilliger te hebben gewerkt. Hij blijft  nog wel  voorzitter van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Raalte.

Daarom zoeken we  voor  het bestuur, maar ook voor de winkel, naar nieuwe vrijwilligers. Wilt u als vrijwilliger aan de slag bij de wereldwinkel? Reageer op  info@wereldwinkelraalte.nl. Samen kunnen we steeds meer fairtrade aan het werk gaan.

De Wereldwinkel Raalte is gevestigd  in het Kulturhus, Passage 9 in Raalte.
Telefoonnummer : 0572 363004.
Bestuur Wereldwinkel Raalte

Door Redactie

Geef een reactie