Raalte is in Rap & Roer, want ons dorp bestaat 900 jaar. In 2023 zijn er veel verschillende activiteiten waaronder een middag in de Plaskerk op 11 november van 13.30 uur tot 16.30 uur. Deze middag staat in het teken van rap, spoken word, gedichten en liedjes over Raalte en wordt georganiseerd door het Raalter kunstcollectief Stichting KURRK en de Bibliotheek Salland. De organisatie is op zoek naar jongeren die mee willen doen met deze mid- dag. Het thema is Raalte of hoe ziet Raalte er over 100 jaar uit, bestaat Raalte dan nog? Hoe ervaar jij het leven in Raalte? Wat maakt Raalte mooi of fijn?

Doe mee

Zend jouw rap, spoken word, gedicht of lied uiterlijk in op 1 november. De mooiste inzendingen horen uiterlijk 3 november of ze op mogen treden in de Plaskerk op 11 november. Over de keuze van deze inzendingen kan niet worden gecorrespondeerd.

Meld je aan via: bibliotheeksalland.nl/rapenroer en volg de social media van de Bibliotheek Salland.

Op 11 november is er in ieder geval een voordracht door schrijver, dichter en docent Iduna Paalman. Een literair talent en winnaar van o.a. de J.C. Bloemprijs 2023 en Poëziedebuutprijs 2020. De gedichtenbundel ‘Tegenwind’ van KURRK wordt gepresenteerd en je kan de overzichtsexpositie van de leden van KURRK bekijken.

40 jaar KURRK en Raalte 900

De bijzondere aanleiding voor deze middag is het 40-jarig bestaan van KURRK dat samenvalt met Raalte 900. Een mooi moment om te laten zien wat Raalte aan talent in huis heeft. De organisatie roept iedereen en in het speciaal jongeren op om mee te doen aan de middag en rap, spoken word, gedichten en liedjes over Raalte in te zenden via www.bibliotheeksalland.nl/rapenroer. De mooiste inzendingen krijgen op 11 november in de Plaskerk een podium.

Workshop dichten en rap

Eerst nog wat inspiratie op doen? Volg dan één van de aankomende workshops van de Bibliotheek Salland, zoals bijvoorbeeld de workshop rap van rapper StenniZ (Dennis Renkema) op 1 november 15.00 – 17.00 uur in het atelier van Gerard te Wierik, Tjalkstraat 2D in Raalte(tegenover 1-2-3 Verhuur).
Meld je aan via bibliotheeksalland.nl/rapenroer en let op: vol = vol!

Datum en tijd worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Zie de agenda van de Bibliotheek Salland en de social media. Deze workshops worden aangeboden in samenwerking met Bibliotheek Raalte.

Jouw inzending in een tijdscapsule

Alle inzendingen voor Raalte in Rap & Roer kunnen mee in de tijdscapsule die gesloten wordt op de laatste avond van Raalte 900 op 17 november in de Plaskerk. Wie weet horen inwoners van Raalte over 100 jaar wat de inwoners van nu hebben geschreven en gemaakt.

Over Iduna Paalman

Paalman wordt door landelijke bladen als Volkskrant, NRC en Trouw en het literaire veld, als hét literaire toptalent beschouwd. Niet alleen van Nederland maar ook van Vlaanderen. Haar doorbraak kwam meteen met de eerste bundel “De grom uit de hond halen” uit 2020 (Ida Gerhardtprijs) en “Bewijs van bewaring” uit 2023. Daarnaast is Paalman recentelijk bekroond met de J.C.Bloemprijs voor beste tweede bundel.

Over Stichting KURRK

Stichting KURRK is in 1983 opgericht door een achttal Raaltenaren (Henri Grijmans, Henk Lebesque, Jan Eikelenkamp, Henne Neppelenbroek, Hans Roescher, Gerard te Wierik, Bert Rodenburg en Herman Aa). Het doel was om de kunst in de breedste zin van het woord in Raalte te stimuleren onder meer door tentoonstel- lingen, manifestaties en het uitbrengen van bundels met poezie en vormen van beeldende kunst.

In de loop der jaren heeft KURRK de nodige exposities gehouden meestal in het circuit van Bibliotheken en Gemeentehuizen. Onder meer is de manifestatie schrijven in West Overijssel gehouden met ook een middag met aandacht voor dialect, Is stil gestaan bij Windesheim 600 jaar, de opening van de Rabobank, een etalageproject met en voor Amnesty, een uitwisseling met Mettingen, een thema-avond grensgebied tussen Overijssel en Friesland. Ook is er een tiental bundels uitgebracht met poëzie en beeldend werk. Er is regelmatig samengewerkt met de Bibliotheek, daarom was het nu ook logisch wederom de krachten te bundelen om Raalte in Rap & Roer te organiseren.

Stichting KURRK bestaat nu uit: Henne Neppelenbroek, Gerard te Wierik, Paul Tielbeek, Hans Roescher en Anna Maandag. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan verschijnt er een bundel die ook op 11 november wordt gepresenteerd, met werk van voornoemde 5 personen en drie overleden KURRK-leden (fotograaf ) Herman Aa (1991), Gerrit Woesthuis (1997) en Henri Grijmans (2000). Van 4-18 november is ook een expositie van werk van KURRK in de Plaskerk tijdens openingstijden van de kerk te zien.

Door Redactie

Geef een reactie