Gerben ten Broeke van Bandencentrum Heino heeft een tip voor een simpele CO2 besparing 

Een beter klimaat begint bij jezelf, wordt vaak gezegd. “Wil je ook wat voor het milieu doen? Pomp dan je autobanden elke twee maanden goed op, het is maar een kleine moeite!” geeft Gerben ten Broeke, eigenaar van Bandenservice Heino, als belangrijke tip mee. “Autorijden met de banden op de juiste spanning vermindert namelijk de CO2 uitstoot, waardoor je bijdraagt aan een beter klimaat. Bovendien is het veiliger en zuiniger. Ik doe daarom een oproep aan alle automobilisten: Draag een bandje bij aan een schoner Nederland!” 

Met zijn oproep haakt Gerben in op de landelijke campagne ‘Geef je banden lucht’, waarmee de Rijksoverheid samen met andere partijen automobilisten attendeert op het belang van de juiste bandenspanning. In zijn dagelijkse praktijk komt de Heinose bandenspecialist maar al te vaak auto’s met te zacht opgepompte banden tegen. “Er rijden heel veel auto’s rond op banden met onderspanning! Vaak weet de chauffeur het zelf niet.”

Veiliger
Dat is een kwalijke zaak, want met goed opgepompte banden rijd je veel veiliger. Gerben legt uit hoe dat zit.“De autobanden zijn het enige contact van de auto met de weg. Met een juiste bandenspanning heeft de auto meer grip op de weg. Rijd je met zachte banden, dan is de wegligging slechter. Er is een langere remweg, de auto belandt sneller in een slip. De kans op een klapband is ook nog eens groter omdat de lucht in zachte banden veel warmer wordt dan in banden met de juiste spanning.”  

Zuiniger en stiller
Een ander groot voordeel van goed opgepompte banden is dat de auto veel minder brandstof verbruikt. Deze heeft namelijk minder energie nodig om op snelheid te komen. Zachte banden hebben een hogere rolweerstand, waardoor je meer benzine verbruikt. “Wie regelmatig de banden oppompt kan ieder jaar wel tot 100 euro besparen!” weet Gerben. 

“Ook slijten goed opgepompte banden minder snel en rijd je een stuk stiller.” 

Hij heeft overigens nóg een waardevolle tip. “Heb je nieuwe autobanden nodig, kies dan voor een vertrouwd, bekend merk, zoals Goodyear of Vredestein. Die kwaliteitsbanden gaan veel langer mee dan de goedkopere merken. Want zeg nu zelf: Als je een spijkerbroek koopt, kies je toch óók liever voor een broek van goede kwaliteit, omdat je daar langer plezier van hebt? Voor kwaliteitsbanden betaal je misschien een paar euro meer, maar ze gaan echt veel langer mee!” 

Bandenlabel
Gerben wijst ten slotte op het Europese bandenlabel, dat op alle nieuwe banden voor personen- en bestelwagens zit. “Dit label laat zien hoe veilig, zuinig en stil de band is en dat  maakt  het kiezen van een band een stuk gemakkelijker!”

Adviesspanning
De adviesspanning voor je banden is doorgaans te vinden in het instructieboekje van de auto, maar staat ook wel eens aangegeven aan de binnenkant van het portier, in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de tankdop of onder de zonneklep. 

Rijdt u met een zwaar beladen auto? In dat geval moeten de banden wat harder zijn. 

Bij Bandencentrum Heino bent u van harte welkom voor een bandencheck. Kom gerust langs,  de koffie staat klaar!

Bandencentrum Heino
L.J. Costerstraat 27-K
8141 GN Heino
0572 – 39 50 00
06 – 55 87 78 30
www.bandencentrumheino.nl
info@bandencentrumheino.nl

Openingstijden:
Maandag: op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 08.00-18.00 uur
Zaterdag: 09.00-16.00 uur 

Door Redactie

Geef een reactie