Het is nog vroeg in de ochtend. De zon heeft nog maar net haar eerste stralen over de wereld laten vallen en de vogels fluiten de wereld wakker. Te midden van een slapende straat, brandt er in één huis licht..

Wij zijn onderweg naar een familie welke onze hulp nodig heeft na het verlies van hun geliefde. Samen met familie verlenen wij de laatste verzorging en zorgen voor een opbaring thuis. Inmiddels is het 06.30 uur en drinken samen met familie een kopje koffie. We noteren enkele gegevens en laten de familie even enkele uren met rust zodat zij even kunnen bijkomen van een hele nacht wakker zijn.

We spreken af dat wij begin van de middag weer terugkomen. Inmiddels zijn wij aangekomen op kantoor en hebben ons dagelijkse agendaoverleg. Het belooft een drukke dag te worden. Om 9.00 uur ontvangen wij een familie bij ons in het Uitvaarthuys, om vervolgens te vertrekken voor de uitvaart. Het afscheid vindt plaats in kleine kring en in verband met de grootte van de afscheidslocatie, wordt de uitvaart via livestream uitgezonden.

Alfons rijdt de stoet met onze rouwauto en Bas begeleidt dit afscheid. Wanneer wij onderweg zijn in de auto’s, nog even bellen met de locatie en techniek of alles klaarstaat voor ontvangst. Alles moet perfect zijn.
Onderweg ontvangt Alfons een melding van een andere familie om het overlijden door te geven van hun moeder. Alfons heeft vanmiddag zelf een uitvaart gepland staan. Afgesproken dat Bas omstreeks 15.00 uur aanwezig kan zijn in Heino.

Alfons rijdt terug naar het Uitvaarthuys, belt Henriëtte om samen met haar de laatste verzorging en opbaring te verrichten voor de familie welke zojuist heeft gebeld. Om 13.00 uur is Bas bij de familie van vanmorgen en bespreekt in alle rust hun uitvaartwensen verder. Rond 15.00 uur rijdt Bas naar Heino om de andere familie te helpen en te begeleiden.

In het Uitvaarthuys zitten familieleden een kopje koffie te drinken. Ze hebben een sleutel van een opbaarkamer en ontvangen in alle rust en tijd hun naaste familieleden om samen afscheid te kunnen nemen. Alfons begeleidt de familie tijdens de uitvaart. Na de begrafenis is er nog een informeel samenzijn bij Zwakenberg. Nadat de genodigden afscheid hebben genomen en de naaste familie nog even samen achterblijft, neemt Alfons afscheid en spreekt af om volgende week nog even langs te komen om na te praten. Henriëtte heeft ondertussen de rouwauto gewassen en weer schoon in de garage geparkeerd. De rouwkaarten van de familie van vanmorgen liggen klaar bij onze drukker. Alfons brengt de rouwkaarten en zorgt voor verzending.

Inmiddels is het 17.30 uur en Bas arriveert weer op kantoor. Even snel een hapje eten en de dag bespreken. Samen werken Alfons en Bas de besproken uitvaarten administratief uit. We moeten de tijd in de gaten houden, want omstreeks 18.30 uur verwachten wij een andere familie in ons Uitvaarthuys in verband met een condoleance.

Bas handelt nog de nodige openstaande mailtjes en telefoontjes af, verstuurd polissen en verwerkt facturen. Samen bespreken en doorlopen we nog even onze training/presentatie ‘Laatste Zorg’, welke wij morgenmiddag geven aan medewerkers en vrijwilligers van een woonzorgcentrum bij ons in de buurt. Om 21.30 uur knippen we de lampen uit en draaien de deur op slot.

Het begint te schemeren. Langzaam maakt de dag plaats voor de nacht. Onderweg naar huis kleurt de ondergaande zon de wereld in een prachtig schilderij. Overdenkend wat de dag ons gebracht heeft en de volgende ons weer brengen zal.

Zomaar een dag uit onze praktijk. Overlijden laat zich niet plannen en wij staan dag en nacht voor u klaar wanneer u ons nodig bent. Met liefde en aandacht.

Bas is vanaf oktober 2021 vennoot bij Alfons van Breen Uitvaartverzorging, om de komende jaren samen het werk te verdelen zodat wij beiden meer tijd hebben voor privé.

Families weten Alfons van Breen Uitvaartverzorging en De Weerd Uitvaartverzorging steeds vaker te bereiken. Onze samenwerking is zodanig prettig en op elkaar afgestemd dat wij hebben besloten om beide bedrijven als één bedrijf te laten heten: van Breen & de Weerd Uitvaartverzorging.
Wij zijn trots op onze samenwerking, ons bedrijf en gaan nog vele jaren samen verder om iedereen die het nodig heeft bij te staan met raad en daad.

Even kennismaken, bijpraten of meer informatie ontvangen? De koffie staat altijd voor u klaar bij ons op kantoor aan de Schoolstraat 30 in Raalte.

Bas de Weerd

Ik houd van het vak dat ik al ruim zeventien jaar uitoefen. Met tijd en aandacht nabestaanden begeleiden bij het organiseren van een uitvaart. Dat is wat ik graag doe.

Ik ben bij voorkeur onopvallend aanwezig, maar op de voorgrond waar nodig en wenselijk. Als nabestaande heb je ruimte nodig om je op het afscheid voor te bereiden, de invulling daarvan is voor iedereen anders. Iedere uitvaart is maatwerk. Ik waardeer en respecteer tradities, maar denk ook graag mee buiten de gebaande paden en sta open voor creatieve invullingen. Het is het laatste moment in het levensboek van een overleden dierbare, een dag die het levensverhaal op een mooie manier mag sluiten. Die laatste bladzijde doet er ook toe.

Ik ken de diverse kanten van het vak, de mooie kant van het klaarstaan voor mensen en de moeilijke kant die het vak als mens van je kan eisen. Alles moet kloppen. Ik wil dat nabestaanden terugkijken op een mooie, waardevolle en persoonlijke uitvaart, één die georganiseerd is met aandacht en warmte en waarbij niets over het hoofd is gezien. Het gaat vaak om dat ene stapje extra en die zet ik graag.

Van Breen & De Weerd Uitvaartverzorging
Gemeente Raalte e.o
0572 – 351010
www.avb-uitvaartverzorging.nl

Door Redactie

Geef een reactie