‘Onze groene stroom is in vele opzichten van waarde voor ons dorp’

En de winnaar is…… Energie Coöperatie Endona Heeten! Nog altijd kijkt penningmeester Loeck Tomassen met trots terug op de prijsuitreiking van het Goudhaentje 2017. “Ons burgerinitiatief was toen nog volop in ontwikkeling”, vertelt Loeck. “Met een aantal mensen werkten we volhardend aan de realisatie van ons zonnepark om lokaal onze eigen groene stroom op te wekken. We waren al blij met de publiciteit in aanloop naar de prijsuitreiking en dan is het zo mooi om ook nog te winnen. Het doet ons goed dat mensen ons initiatief op deze manier weten te waarderen.”

Op 21 september 2018 is het zonnepark met zo’n 7750 panelen officieel geopend en kan Endona (Energie door natuurkracht) voor ruim 600 huishoudens stroom van ’t land halen. “We richten ons nu op het werven van klanten en dat hoeven niet perse inwoners van Heeten te zijn”, aldus Loeck. “Onze klanten kunnen altijd rekenen op groene stroom ‘van om de hoek’ en dat tegen een concurrerende prijs. Ook roepen we zoveel mogelijk dorpsgenoten op participant te worden. Als participant koop je één of meerdere certificaten van €250,- en daarmee ben je medefinancier van ons zonnepark. Afhankelijk van de looptijd levert je dat een rendement tot vier procent op en dat is meer dan je op een spaarrekening krijgt.” Wie klant is, ontvangt nog eens een half procent extra. Ook biedt Endona certificaten van €25,- voor kinderen,  waarvan de investering na tien jaar wordt verdubbeld.

Maatschappelijk fonds
Endona is niet alleen duurzaam, maar ook maatschappelijk betrokken. “Al onze inkomsten komen, na aftrek van de kosten en een bedrag voor nieuwe projecten, in ons maatschappelijk fonds”, legt Loeck uit. “In dit fonds zit al de €1000,- van het Goudhaentje. Vanuit het dorp mogen nu maatschappelijke initiatieven worden voorgedragen voor een bijdrage uit dit fonds. Dat kan een activiteit van onze kinderwerkgroep Juventa zijn, maar mogelijk ook nieuwe verlichting voor de kerk of attributen voor één van onze sportverenigingen. De participanten kiezen vervolgens welke initiatieven in aanmerking komen voor een bijdrage. En zo leveren we niet alleen groene stroom, maar ook de mogelijkheid om samen mooie dingen voor ons dorp te realiseren.”


Energiecooperatie Endona
Loeck Tomassen
Spanjaardsdijk 4
8111 RJ Heeten
0572 – 794525
info@endona.nl
www.endona.nl

———————————————–

Wie wordt ons volgende Goudhaentje?

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van donderdag 3 januari 2019 wordt bekend wie het volgende Goudhaentje is. Welk project inspireert en zorgt ervoor dat onze gemeente een nog betere plek wordt om te wonen? Welk initiatief is origineel of onderscheidend en verdient een steuntje in de rug? Welk idee is geen eendagsvlieg, maar een echt blijvertje in onze gemeente? U mag het zeggen.

Voor 28 november 2018 kunt u via het formulier op www.raalte.nl/goudhaentje een project, initiatief of idee nomineren. Het idee moet bijdragen aan één van de volgende punten:

  • Inwoners van de gemeente Raalte kunnen elkaar vaker ontmoeten
  • Mensen kunnen langer voor zichzelf en elkaar blijven zorgen
  • Meer mensen kunnen meedoen in onze samenleving
  • De leefbaarheid in één van de kernen verbetert

De jury, onder leiding van burgemeester Martijn Dadema, kiest uit de genomineerden drie finalisten, die in aanloop naar de prijsuitreiking aandacht krijgen via de media. In december kan iedereen zijn of haar favoriete finalist stemmen. De stem van het publiek telt even zwaar als de stem van de jury. De uiteindelijke winnaar sleept naast het felbegeerde beeldje, ontworpen door Magies Glas, als positieve impuls een cheque van €1000,- in de wacht.

Bent u ook zo benieuwd wie Endona opvolgt en zich Goudhaentje 2018 mag noemen?

Door Redactie

Geef een reactie