Tienduizenden jonge ‘Supporters van Schoon’ in actie om schoolomgeving zwerfafvalvrij te maken

In aanloop naar de Landelijke Opschoondag, de dag waarop heel Nederland de handen uit de mouwen steekt om zwerfafval op te ruimen, wordt op woensdag 20 maart de speciale Scholendag georganiseerd. Traditiegetrouw gaan de woensdag voor de Landelijke Opschoondag scholen en bso’s met tienduizenden leerlingen op pad om de schoolomgeving zwerfafvalvrij te maken.

Deze dag is dan ook omgedoopt tot Scholendag en heeft als doel om jonge kinderen bewust te maken van het zwerfafvalprobleem en dat het een kleine moeite is om afval op de juiste manier weg te gooien. Scholen en bso’s worden gevraagd om het aantal opgehaalde afvalzakken door te geven waarbij zij automatisch meedoen aan een winactie.

De Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en vindt dit jaar voor de 22e keer plaats op zaterdag 23 maart. Voor meer informatie en aanmelden, zie www.supportervanschoon.nl.

Freek Vonk benadrukt ernst van zwerfafval voor dieren

Uitgerust met handschoenen, vuilniszakken en prikstokken trekken leerlingen er tijdens de Scholendag als een roedel op uit: op jacht op het zwerfafval. Freek Vonk roept alle scholen en bso’s in Nederland op om mee te doen: “Zwerfafval is niet alleen voor mensen een doorn in het oog. We kennen allemaal wel hartverscheurende beelden van dieren die lijden door ons afval. Zwerfafval komt overal terecht, in parken, bossen, rivieren en zo ook in zee. Die kleurige stukjes plastic zien er voor dieren onweerstaanbaar uit.

Maar als ze het per ongeluk opeten, worden ze er doodziek van. Daarnaast kan zwerfafval de dieren ook behoorlijk naar verwonden als ze erin verstrikt raken. Daarom vind ik het belangrijk dat de leerlingen hun mouwen opstropen en de rommel rond hun school opruimen. Want jong geleerd is oud gedaan! En dan moeten we natuurlijk ook voorkomen dat het afval weer terugkomt. Ik stel dan ook aan alle scholieren de vraag: hoe zorg jij voor minder afval?”

In iedereen zit een Supporter van Schoon

Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact, vult aan: “Kinderen zijn de toekomst en daarom is het extra belangrijk dat we hen leren om goed met afval om te gaan. Alleen zo kunnen we ons doel voor een 100% zwerfafvalvrij Nederland behalen. Ik vind het dan ook geweldig dat scholen en bso’s ieder jaar weer in groten getale meedoen aan de Scholendag. Sommige scholen en bso’s doen er nog een schepje bovenop door in aanloop naar de opruimactie aan de slag te gaan met het thema zwerfafval en afvalscheiden. We zien dat dit goed aanslaat bij de kinderen en ik hoop dan ook dat we met alle leerlingen Nederland weer een beetje schoner kunnen maken, want ik ben ervan overtuigd: in iedereen zit een Supporter van Schoon.”

Doorgeven aantal opgehaalde vuilniszakken en winactie

Scholen kunnen een opschoonactie aanmaken via site door op de ‘ja, ik doe mee’-button te klikken en vervolgens een actie aan te maken op de schoonkaart. Deelnemende scholen maken kans op de sneak preview van de nieuwste Miraculous special ‘Action’ over zwerfafval aangeboden door Disney Channel en een Supporter van Schoon goodie bag. Daarvoor wordt hen gevraagd om na afloop het aantal zakken zwerfafval te mailen naar info@supportervanschoon.nl om inzicht te krijgen in de hoeveelheid zwerfafval die scholen ophalen. Het aantal zakken beïnvloed niet de winkans.

 

Door Redactie