Wanneer je als zzp’er werkzaam bent, dan weet je natuurlijk niet altijd wat je verdiend. In tegenstelling tot mensen die in loondienst werken, is het daarom dan ook extra belangrijk om een goede schatting te maken van de inkomsten. Gelukkig heb je als zzp’er wel gewoon recht op kinderopvangtoeslag, mits je natuurlijk niet te veel verdiend. Deze toeslag krijg je als tegemoetkoming op de kosten die je moet maken om je kind naar de opvang te brengen. Hoeveel je uiteindelijk terugkrijgt, is afhankelijk van je inkomen. Aangezien je natuurlijk als zelfstandige niet altijd een vast inkomen hebt, is het belangrijk dat je dit wel op de juiste manier doorgeeft. Hoe dit werkt, vertellen we je in dit artikel.

Je kind naar de opvang

De meeste kinderen gaan al met 12 weken naar de opvang. Logisch ook, want dan is het zwangerschapsverlof van de moeder voorbij en is het tijd om weer aan het werk te gaan. Waar je vaak de eerste weken het gevoel hebt dat je nog wel even hebt, is het voor je het weet zover. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken en zijn ze ook bij de opvang gespecialiseerd in babys inbakeren en kan jou kleine veilig en comfortabel slapen. Voordat je recht hebt op deze toeslag, is het goed te weten dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Uiteraard moet je kind naar de opvang gaan en moet je in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Hoeveel toeslag krijg je?

De hoogte van de toeslag waar je recht op hebt, wordt bepaald door de hoogte van het inkomen. Omdat dit bij een zelfstandige fluctueert, is het belangrijk een schatting te maken. Je kunt er daarbij beter voor kiezen wat hoger aan te houden, zodat je aan het einde van het jaar misschien nog recht hebt op een aanvulling, dan dat je geld terug moet betalen. Naast het inkomen dat je verdiend, is het ook belangrijk hoeveel uren je afneemt bij de opvang, wat het tarief is per uur en of je meerdere kinderen hebt die naar de opvang gaan. Uiteindelijk bepalen deze factoren of en op hoeveel toeslag je uiteindelijk recht hebt

Vraag de toeslag op tijd aan

Helaas werkt kinderopvangtoeslag niet altijd met terugwerkende kracht. Het is daarom dan ook van belang dat je dit tijdig aanvraagt. Dit doe je gemakkelijk en snel online. Let hierbij wel op dat je dit binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst bij de opvang is geweest. Doe je dit niet, dan krijg je dit niet met terugwerkende kracht alsnog en zullen de kosten dus ook een stuk hoger uitvallen. Nadat je dit allemaal hebt geregeld, krijg je iedere maand keurig een factuur van het kinderdagverblijf of de gastouder waar je kind verblijft en krijg je het geld van de belastingdienst voor een deel terug. Vooral in het begin kan het even spannend zijn om je kindje weg te moeten brengen dat begrijpen ze heel goed. Mochten er daarom dus ook zaken zijn, bespreek ze direct. Ook wanneer je bijvoorbeeld met slaaptraining baby bezig bent, is het wel belangrijk dat ze dit ook bij het kinderdagverblijf voortzetten.

Door Redactie

Geef een reactie