Het is een vertrouwd straatbeeld, de gele wagens voor het beheer en onderhoud van de gemeente Raalte. De ploegen wieden, schoffelen, planten en snoeien. Zo dragen de mannen met veel plezier hun steentje bij aan het groen en de leefbaarheid in onze dorpen. Wist u dat iedere ploeg al jaren werkt in een vaste wijk? Tijd voor een ontmoeting!

En die ontmoeting vindt niet plaats in een plantsoen of op de gemeentewerf. Nee, de ontmoeting vindt plaatst bij de vaste pleisterplaats in Raalte: Het huis van Joke Koopman. Hier drinkt de ploeg van voorman Henk Reins op gezette tijden een bakkie koffie. Joke vertelt: “Ik ken deze jongens al zo lang, ze komen al jaren bij mij over de vloer. Toen ik 80 werd hebben ze zelfs een lied geschreven en dat voor mij gezongen. Dat is toch geweldig”, zegt de Raaltese. Mijn man zei altijd: “Wat zou je mensen nog minder geven dan koffie? Hij vond dat het minste wat we konden doen en ik ben het met hem eens.” Ook de ploeg komt er graag: “Het is fijn als de mensen ons uitnodigen”, zegt Jan Kleine Toereers. “Als we te lang niet zijn langs geweest, dan belt Joke of we al eens in de buurt zijn.”

Praatje
Henk en Jan vormen samen met Robin Maandag, Barry Kruiper en Bennie Schutte een team dat haar werkterrein in Westdorp en rond de Langkampweg in Raalte heeft. In totaal werken ongeveer 40 mensen van de gemeente verdeeld over negen ploegen in alle dorpen. Niet meer vanuit de Wezo of Sallcon, de medewerkers zijn vanaf 2016 in vaste dienst van de Stichting Werk Raalte. Er wordt gewerkt, gelachen en er is ook tijd voor een praatje. “We moeten wel eens uitleggen wat we aan het doen zijn”, zeggen Robin en Henk. “Dan vragen mensen waarom we aan het snoeien zijn als de tijd er eigenlijk nog niet naar is. Het is leuk om dan uit te leggen dat een tak overhangt en dat het niet veilig is.”

Gemeentestruik
Iedereen is het erover eens dat het werken in de buitenlucht ideaal is. “Lekker in de frisse lucht”, zegt Barry; “Ik ben een echt buitenmens”, zegt Bennie; “Leuk om te doen en het is ook dankbaar werk”, zegt Robin. “Het wordt gewaardeerd wat wij doen en tegenwoordig zien de perken er ook heel erg leuk uit met Weigelia, Genista en Forsythia”, zegt Henk. “Heel anders dan de gemeentestruiken van vroeger.” Het werk is bovendien heel gevarieerd. Naast het onderhoud van al het groen worden iedere maandagmorgen de voetbalvelden in de gemeente hersteld, als er sneeuw ligt worden looproutes naar apotheek en dokter geveegd en in het voorjaar vindt veel nieuwe aanleg plaats.

Zwerfvuil
Er is ook eensgezindheid in de mindere kanten van het werk. “Hondenpoep”, zegt het team in koor. “Een zakje en een schepje, je vraagt je af waarom mensen dat niet bij zich hebben”, zegt Henk. “Het wordt gelukkig wel wat minder, maar we moeten elkaar daarop blijven aanspreken.” Bijna net zo vervelend is het zwerfvuil: “Dat komen we heel veel tegen. We nemen dat natuurlijk mee, maar als je een uurtje later weer langskomt is het alsof je niet bent geweest. Dat is onbegrijpelijk, want wat je meeneemt, ruim je toch zelf ook op?” 

De daad bij het woord voegend worden de koffiekopjes van Joke opgeruimd en kan de ploeg er weer tegenaan…

Door Redactie