Deze verkiezingen gaan over jou, breng dus zeker je stem uit!

Op woensdag 21 maart 2018 zijn er in het hele land gemeenteraadsverkiezingen, dus ook in de gemeente Raalte. Deze verkiezingen gaan echt ergens over, raken de directe omgeving van iedere inwoner. Als inwoner wil je natuurlijk iets te zeggen hebben over de dingen die je persoonlijk raken en dus ga je naar de stembus. “Onze gemeente telt tien politieke partijen en dus valt er echt iets te kiezen”, zegt burgemeester Martijn Dadema. “Maak gebruik van je stemrecht, spoor je partner, kinderen, familie, buren en vrienden aan hetzelfde te doen, want op lokaal niveau kan iedere stem het verschil maken.”

De uitkomst van de verkiezingen bepaalt voor de komende vier jaar de samenstelling van de gemeenteraad en geeft richting aan de te vormen coalitie en daarmee aan het college van burgemeester en wethouders. “Als inwoner kun je daar invloed op uit oefenen door je stem uit te brengen”, benadrukt Dadema nog maar eens. “Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de samenstelling van de raad. Vier jaar lang neemt die raad belangrijke beslissingen over concrete zaken als de hoogte van onze belastingen, het aantal en voor wie te bouwen woningen, het kunstgras voor onze sportaccommodaties, het wel of niet betaald parkeren in onze centra en het tarief voor onze grijze afvalcontainer. Concrete zaken die ons allemaal raken.”

Kies bewust
Een veel gehoorde reden om niet naar de stembus te gaan, is het niet weten op welke politieke partij te moeten stemmen. Er zijn echter meerdere manieren om een keuze te maken. “Alle politieke partijen zijn actief op sociale media en hebben een eigen website waar zij hun plannen delen”, geeft Dadema enkele voorbeelden. “Kijk naar die plannen en beoordeel zelf waar je het wel en niet mee eens bent. Volg de verkiezingsdebatten in de verschillende dorpen en natuurlijk de lokale media, want ook daarin wordt veel bekend gemaakt. Praat met familie en vrienden of met de politieke partijen zelf wanneer je ze de komende dagen op de markt of het sportveld tegenkomt.”

Stem zeker
Om de opkomst te bevorderen, doet de gemeente Raalte er alles aan om de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 bij alle inwoners onder de aandacht te brengen. “Met posters op de traditionele verkiezingsborden laten wij zien wat er in onze gemeente te kiezen valt”, vertelt Dadema. “Ook plaatsen wij algemene sandwichborden om mensen op hun stemrecht te wijzen en via sociale media verspreiden wij aansprekende filmpjes, waarin bekende en minder bekende inwoners onze inwoners oproepen te gaan stemmen.” Op de dag zelf maakt de gemeente Raalte de stembureaus optimaal zichtbaar en bereikbaar. Zo kunnen forenzen al vroeg in de ochtend hun stem uitbrengen bij het mobiele stembureau op het station in Raalte en wordt de drempel voor jeugdige stemgerechtigden verlaagd door naast de nodige aandacht in de lessen een stembureau te verplaatsen naar MBO Landstede. “Iedere stemgerechtigde heeft dus alle mogelijkheden om zijn of haar stem te bepalen en uit te brengen. Benut dit recht en bepaal zelf hoe de komende vier jaar met jouw eigen omgeving wordt omgegaan.”

Waar kun je stemmen?

NIEUW!
Stembureau Station Raalte (stemmen vanaf 6.30 uur)

WIJZIGING!
Landstede in plaats van Carmel College

WIJZIGING!
KBS de Bolster Kastanjelaan i.p.v. Esstraat

Broekland
· Café De Hoppe

Heeten
· Kulturhus Trefpunt
· ZGR Stevenskamp

Heino
· De Veldhoek restaurant – zalen
· Dorpshuus Heino
· Sporthal Hoogerheyne
· Woonzorglocatie Het Wooldhuis

Laag Zuthem
· Dorpshuis het Trefpunt

Lierderholthuis
· Dorpshuis Lierderholthuis

Luttenberg
· Gemeenschapscentrum Elckerlyc

Mariënheem
· Gemeenschapscentrum De Schalm

Nieuw Heeten
· MFA De Belte

Raalte
· Adficount Salland B.V.
· De Noaber
· Gemeentehuis
· Helpende Handen
· KBS De Bolster
· KBS De Rietkraag
· Landstede

Stemmen?
Vergeet je stempas en identiteitsbewijs niet! Stempas kwijt? Machtigen? Of andere informatie? Kijk op www.raalte.nl/verkiezingen.

Door Redactie

Geef een reactie