Wel of geen zonnepanelen? Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp? Veel mensen lopen met vragen over energiebesparing rond. Maar, waar begin je? Om woningeigenaren met vragen rondom duurzaamheid te helpen hebben overheden energieloketten in het leven geroepen. In de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe kennen we het Energieloket Salland. Het loket wordt bemand door energievakmannen die woningeigenaren graag voorzien van professioneel en onafhankelijk advies op maat. 

Energiescan
Een van de energievakmannen is Frank Elders: “In de gemeente Raalte kunnen woningeigenaren een gratis energiescan aanvragen. Met zo’n scan krijg je binnen 2 uur inzicht in de mogelijkheden van jouw huis. Daarbij kijken we niet alleen naar het huis, maar ook naar het verbruik, de gezinssamenstelling en naar de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, kinderen die uit huis gaan of die ongeïsoleerde zolder waar je een hobbykamer van wilt maken.” 

“Om een goed advies te geven vragen we mensen om vooraf een checklist in te vullen. Zo hebben we vast wat informatie over het huis en kunnen we gericht te werk gaan. Tijdens de scan lopen we samen door het huis en achteraf krijgen mensen een overzichtelijk rapport. Hier staan praktische tips in om het energieverbruik te verlagen, maar ook welke energiebesparende maatregel(en) het beste bij het huis passen. We geven daarbij ook informatie over beschikbare subsidies en aantrekkelijke financieringsvormen. Met dit concrete advies kunnen mensen vervolgens stappen zetten. Sommige tips leveren besparingen op waarvoor nagenoeg geen investering nodig is. De temperatuur van een cv-ketel staat bijvoorbeeld vaak ingesteld op 80ºC. Als je deze instelling een paar graden verlaagd, kun je jaarlijks al flink wat gas besparen. Dat is makkelijk verdiend! Ik merk dat wanneer mensen beginnen met energie besparen ze steeds enthousiaster worden. De eerste stap, welke dat ook is, is het belangrijkste.” 

Inmiddels zijn er al ruim 320 energiescans uitgevoerd door het energieloket. Uit een gehouden enquête onder de mensen die een energiescan hebben laten uitvoeren blijken met name zonnepanelen en isolatie populair te zijn. Ook op het gebied van verlichting worden er veel stappen gezet. “Deze maatregelen verdienen zich relatief snel terug. Een slimme investering dus! Ook qua wooncomfort. Met isolatie bespaar je niet alleen op je energierekening, maar je houdt ook de warmte in de winter beter binnen en in de zomer juist buiten. We zien ook dat de woningwaarde door goede isolatie toeneemt. Daarnaast wordt energie steeds duurder, dus besparen levert steeds meer op. ”

Subsidie voor isoleren
Isoleren is nu zelfs nog aantrekkelijker. Vanaf 2 september is de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open. Hiermee bespaar je al gauw honderden euro’s. Je kunt deze subsidie als woningeigenaar aanvragen als je minimaal twee isolerende maatregelen hebt uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, gevel, bodem en vloer. Kijk voor meer informatie op de website van RVO: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh. Daar vind je ook een rekentool waarmee je van tevoren je subsidie kunt inschatten.

Vraag een gratis energiescan aan
Heb jij een eigen huis in de gemeente Raalte? Dan kun jij ook een gratis energiescan aan­vragen. Stuur een e-mail naar energieloketsalland@gmail.com of bel 06 – 82 11 91 22. Het energieloket helpt ook graag bij het organiseren van een buurtbijeenkomst over energiebesparing.

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16
8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl 

Door Redactie

Geef een reactie