Omdat molens werden vervangen door gemalen en fabrieken, hielden ze op met malen. Ze waren niet meer nodig. Ze raakten in verval. Het beroep molenaar werd een uitstervend beroep.

Eerst stonden mensen op die het jammer vonden dat al die mooie molens, ooit de trots van ons land, zouden verdwijnen. Zij richtten in 1923 een vereniging op: De Hollandsche Molen. Dit was een goede zet want vanaf het moment van oprichting zijn vele (ongeveer 1.100) molens behouden.

De molen kan dan wel behouden blijven, zonder molenaar is het een dood gebouw dat ten gevolge van stilstand alsnog ten prooi valt aan de slopershamer. En zo stonden voor de tweede keer mensen op.

Dit keer kwamen ze in actie voor het behoud van het beroep “molenaar”, de persoon die de molen levend houdt. Er moest een opleiding komen die enthousiaste mensen de noodzakelijke vakkennis zou bijbrengen om molens te laten draaien.

Op 15 april 1972 was het zover:

“het Gilde van Vrijwillige Molenaars” werd opgericht.

Een vereniging die molenaars op zou leiden met als doel het laten draaien van molens.

2022

Nu, 50 jaar later, draaien alle molens in Nederland weer met regelmaat. Er zijn zelfs molens herbouwd en in oude glorie hersteld. In die vijftig jaar werden door het Gilde ruim 1.500 molenaars opgeleid.

Momenteel telt Nederland ongeveer 1.200 molens, waarvan er  62 in Overijssel staan (53 wind- en 9 watermolens).

Het Gilde van Vrijwillig Molenaars is onderverdeeld in provinciale afdelingen. Het tegelijk draaien op zaterdag 9 april is onderdeel van de landelijke viering. Afdeling Overijssel deed hieraan mee met bijna alle molens. Elke maand worden feestactiviteiten georganiseerd door een andere afdeling. De maand juni wordt voor afdeling Overijssel de grote feestmaand. Lekker midden in de zomer, met hopelijk mooi weer en in ieder geval lange dagen.

Als afdelingsbestuur hebben we een gevarieerd programma voor deze maand opgesteld. Er zullen leuke fiets- en wandeltochten langs molens worden georganiseerd. Ook zal er een excursie zijn langs drie molens die op dieselkracht worden aangedreven. Verder gaan we een feestje organiseren voor mensen die juist op 15 april 1972 het levenslicht zagen.

De molens in Ommen hebben een speciale actie op het programma staan.

Dit was het eerste bericht vanwege de viering van het 50 jarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars op 15 april 2022, er volgen er meer. Houd ons nieuws in de gaten!

Door Redactie

Geef een reactie