Corona stelt menig relatie op proef. Niet alleen in de privésituatie maar ook op ons werk. Hoe ga je daarmee om? Zet je je hakken in het zand of ben je meer van het geven en nemen? 

We brengen sinds maart heel wat meer uren thuis door. Voor de één een zegen, voor de ander een crime. En dat leidt soms tot de nodige spanningen. In het uiterste geval kan het op termijn leiden tot een echtscheiding. Als dat inderdaad het geval is, dan is de kans groot dat partners er samen goed uit komen. Het aantal vechtscheidingen is de afgelopen jaren namelijk beduidend afgenomen. Kwam een kleine tien jaar geleden in een op de drie echtscheidingen de rechter er nog aan te pas, nu is dat nog maar een op de zeventien. Goed nieuws dus. Niet alleen voor de scheidende partners maar vooral voor de kinderen die in het geding zijn. Vechten ouders elkaar de tent uit, dan heeft dat een enorme weerslag op de kinderen. Gelukkig zien steeds meer ouders dat ook in. Er wordt steeds meer in onderling overleg vastgesteld, met of zonder tussenkomst van een (advocaat)mediator. 

Wat doet een mediator?
Wat is de toegevoegde waarde van mediation als partners willen scheiden? Daarover zegt Christa Schoemaker, mediator en advocaat, het volgende: “Trouwen doe je samen, maar scheiden ook. Een situatie waar veel emoties bij komen kijken. Dan is het niet altijd makkelijk om objectief en helder na te denken, laat staan beslissingen te nemen. In mijn rol als mediator ben ik geen scheidsrechter, maar begeleid ik de gesprekken tussen partners. Zij moeten samen afspraken maken, ik adviseer over de mogelijke juridische gevolgen. Zijn de partners het eens, dan leg ik de afspraken vast in een convenant dat wordt ondertekend door de partners. Vervolgens dien ik dit samen met het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank waarna de echtscheiding wordt uitgesproken.” Tijdens de mediationgesprekken is het fijn als je met elkaar om tafel kunt zitten. Alleen is dat door corona niet altijd mogelijk. Wat dan? Christa: “Op dit moment werken wij vanuit huis en hebben we online contact met onze klanten, bijvoorbeeld via Teams, Zoom of Skype. Het is afhankelijk van de situatie wat wel of niet mogelijk is. Het beste is om ons te bellen. Een eerste kennismakingsgesprek proberen we bijvoorbeeld wel persoonlijk te doen.”

Inspelen op verandering op je werk
“Bereid je voor. Tijden zijn anders en er komen grote veranderingen aan.” Dit is de boodschap die Eefje Bijl, advocaat arbeidsrecht, wil meegeven. Of je nu zelfstandig ondernemer bent, meerdere werknemers in dienst hebt, in dienst bent of (tijdelijk) zonder baan zit. “De overheid is gekomen met allerlei financiële overbruggingsmaatregelen, maar de naam zegt het al. Het is om een tijdelijke situatie te overbruggen. Het Covid-19 virus blijft nog wel even onder ons. Daarom moeten we inspelen op veranderingen. Als werk­nemer en werkgever.” 

Investeer in jezelf
Volgens Eefje is het een must om in jezelf te investeren middels een opleiding. Datzelfde geldt voor werkgevers: investeer in je personeel, zeker als je in één van de zwaar getroffen sectoren werkt als horeca, cultuur en aanverwante sectoren. “Er is veel onzekerheid. En dat kan zijn weerslag hebben op iemand. Het is dan ook heel belangrijk om met elkaar als werkgever en werknemer in gesprek te blijven. Bedenk dat het voor beide partijen een moeilijke periode is. Ga je nu op je strepen staan, dan kan dat de relatie blijvend negatief beïnvloeden. Is dat het waard?” Eefje adviseert haar cliënten daarom ook goed te kijken naar de mogelijkheden en aanpassingen die nodig zijn. “De overheid investeert bijna 200 miljoen euro in scholing voor behoud van werk. Maak daar gebruik van!”

——————————–

Interessante links werkgevers en werknemers
Voor werkgevers, over de Noodmaatregel Over­brugging voor Werkgelegenheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now
Voor werknemers, over scholing en ontwikkeling voor behoud van werk: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/werknemers/hulp-bij-baanverlies-scholing-en-schulden-sociaal-pakket/scholing-en-ontwikkeling-voor-behoud-van-werk

——————————–

 

Westdorplaan 229a
8101 PN Raalte
0570 633 399
info@schoebroek.nl
www.schoebroek.nl

Door Redactie