Samen met Humanitas orde in de chaos  brengen

“Ik krijg het niet op de rit. Mijn huis is een chaos, mijn post is een chaos. Ik krijg aanmaningen van bedrijven en heb al een deurwaarder op de stoep gehad. Iedereen is boos op mij. Ik ben recent gescheiden en moet alimentatie betalen aan mijn partner voor de kinderen. We hadden samen de financiën goed op de rit. Maar nu lijkt het alsof ik alleen maar schulden heb. Ik overzie het niet meer. Ik schaam me ook, ik wil niet dat familie en vrienden dit van mij zien. Kunnen jullie helpen?” 

Dit is een voorbeeld van een vraag die de vrijwilligers van het Financieel Spreekuur Humanitas Raalte krijgen. Je kunt van het één op het andere moment in een situatie komen dat je het gevoel hebt dat je van de regen in de drup valt. Humanitas kan je dan helpen.

Hoe gaan ze aan de slag in zo’n situatie?
Eerst wordt samen de post gesorteerd, stap voor stap. Niet in één keer, want dat is te veel. Een aantal weken gaan ze samen aan de slag. De deelnemer krijgt tussen de afspraken door huiswerk mee. Vervolgens wordt gekeken wat er aan uitstaande rekeningen staat. Als deze in beeld zijn, gaan ze kijken of er genoeg geld is om deze te betalen. Als dat niet zo is, biedt Humanitas ondersteuning aan de deelnemer bij het bellen met de bedrijven of instanties of er iets te regelen is qua betaaltermijn. Humanitas is op de hoogte van regelingen en mogelijkheden bij de gemeente en belastingdienst. 

Een volgende stap is de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten: Wat komt erbinnen? Wat gaat eruit? Waar gaat het mis? Je financiën op orde krijgen is aan de ene kant proberen meer inkomsten te krijgen en aan de andere kant je uitgaven proberen te verlagen. Humanitas kijkt een tijdje mee en denkt mee totdat je de administratie zelfstandig kunt.

Corona
Nu in deze Corona tijd zien de vrijwilligers van het Financieel Spreekuur Humanitas Raalte, dat er meer mensen in een situatie komen van minder inkomsten, baanverlies en zelfs dat er schulden ontstaan. Meer mensen komen met de vraag om hen te helpen weer grip te krijgen op de financiële situatie. En dan zijn deze mensen al over een grote drempel gestapt. Want hulp vragen bij je financiën is niet makkelijk. Daar zit vaak een gevoel van falen en schaamte bij. 

Een financiële situatie staat natuurlijk niet op zich. Vaak ontstaat het door een combinatie van factoren: scheiding, ziekte in de gezinssituatie, overlijden van een partner. Humanitas wil mensen helpen om de financiële situatie in beeld te brengen. Ze helpen stap voor stap en willen bereiken dat je uiteindelijk zelf je administratie kunt beheren. 

De eerste stap kan zijn een gesprek aanvragen met Humanitas Raalte. Dat kan door telefonisch contact op te nemen met de coördinator Renée Dijs (06-48161070).

—————————

Wil jij anderen helpen die in de knel zijn komen te zitten?
Humanitas Raalte is op zoek naar nieuwe vrijwilligers en naar een aanvulling op het bestuur. Met de huidige club aan vrijwilligers kunnen ze de vraag aan hulp bij het op orde brengen van de financiën niet aan. De vrijwilligers hebben een werkervaring in financiën, administratie en/of coaching. Ook is goed kunnen luisteren fijn en moet je soms een beetje streng kunnen zijn naar de deelnemer. 

Heb jij deze ervaring en eigenschappen en wil je graag op een vrijwillige manier je inzetten voor je medemens? Dan zijn zij op zoek naar jou! 

Wat betreft het bestuur: we hebben een klein maar actief bestuur (3 personen) en door de toenemende werkzaamheden wordt het aantal te krap. Ze zoeken extra bestuursleden voor taken op het gebied van public relations, secretariaat, contacten met nieuwe partners, enzovoort. 

Wat krijg je ervoor terug:
Ten eerste grote dankbaarheid van de deelnemers. Want uiteindelijk doen ze het bij Humanitas Raalte allemaal voor de deelnemers. Maar ook steun en plezier van de mensen van Humanitas Raalte onderling: een mooie groep mensen met een hart voor de samenleving. Voor informatie over de vrijwilligers kun je contact opnemen met coördinator Renée Dijs (06-48161070, dijs.humanitasraalte@gmail.com), voor informatie over het bestuur bij André Klein Tank, (06-23149192, kleintank.humanitasraalte@gmail.com).

—————————

 

 

Door Redactie