Wie denkt aan een begraafplaats, denkt meestal niet aan ‘wandelen’, ‘natuur’ en ‘genieten’. Toch zijn dat wel de woorden die passen bij Natuurbegraafplaats Hoogengraven. De begraafplaats, gelegen in de bossen nabij Ommen, is 25 hectare groot. Hier wordt midden in de natuur begraven. Hier kun je zelf de plek kiezen die goed voelt. Een plek op het heideveld of juist in de beschutting van het bos.

Eeuwigdurend

Natuurbegraven is een oeroude en pure vorm van begraven, legt medewerker Alex Fokkinga uit. “Kijk maar naar deze omgeving; hier niet ver vandaan, in Stegeren zijn tientallen grafheuvels, daterend van de late steentijd tot de ijzertijd, gevonden. De oudste grafheuvels waren het grootst, omdat toen lichamen begraven werden. Later werden mensen gecremeerd en werd de as begraven.”

Op Hoogengraven is beide mogelijk. “De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf. Een graf is eeuwigdurend. Wij ruimen dus geen graven. Nu niet en in de toekomst ook niet, dat is allemaal vastgelegd en ook het verlengingen van grafrechten is daarbij gelukkig niet nodig”, benadrukt Alex.

Rondleiding

Iedereen die wil kennismaken met de natuurbegraafplaats kan een afspraak maken voor een rondleiding. Alex: “De natuur verbindt en juist in deze tijd is het belangrijk om af en toe lekker naar buiten te gaan. Tijdens een afspraak gaan we lopend of met de e-car het gebied door. Onderweg vertellen we over de natuur, een groene uitvaart en natuurlijk geven we antwoord op vragen. Dit is heel belangrijk. We willen dat mensen echt goed voelen en zien wat de natuur met hun doet”, aldus Alex.

Op zondag 10 maart start om 11:00 uur een groepsrondleiding op Hoogengraven. De route gaat zowel door het bos als het heidegebied. We genieten van het uitzicht en de bijzondere plekken en tussendoor vertellen we over een groene uitvaart gecombineerd met bijzondere verhalen uit het natuurgebied. We eindigen weer bij het ontvangstgebouw waar we u uitnodigen voor een kop koffie of thee. Opgeven kan via www.hoogengraven.org/rondleiding/groepsrondleiding.

Dit is uiteraard zeer persoonlijk. De openheid van de heide, de geborgenheid van het bos, het water, een gevoel, herkenning in iets wat je ziet, hoort of iets wat je raakt. Alex: “Wij maken het dagelijks mee en weten inmiddels hoe bijzonder die verbinding met de natuur hier is”.

Voor wie liever alleen op pad gaat, is het ook mogelijk om zelfstandig te wandelen op Hoogengraven. Het natuurgebied is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Meedoen aan een groepsrondleiding is ook mogelijk. Iedere tweede en vierde zondag van de maand worden er rondleidingen gegeven op Natuurbegraafplaats Hoogengraven. Samen wandelen wij door het natuurgebied en vertellen u meer over de rijke historie van het gebied, het begraven in de natuur en de mogelijkheden op Hoogengraven.

Meer informatie:

Voor meer informatie neemt u een kijkje op de website: www.hoogengraven.org. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Het ontvangsthuis is iedere dag geopend van 9.00 – 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk. Voor het plannen van een afspraak belt u naar 0529-20 80 03.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven Middenweg 6, Arriën
Tel. 0529 – 20 80 03
info@hoogengraven.org
www.hoogengraven.org

Door Redactie