“Ondanks oplopende stress maakt Suze het verschil voor jongeren.”

Ieder jaar reikt Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit aan een organisatie, initiatief, groep of persoon die zich buitengewoon inzet voor kwetsbare kinderen in Nederland. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Want kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. In het werk van de Overijsselse Suze draait juist álles om aandacht. Daarom is ze genomineerd voor een Hartenhuis Award.

Suze Maijer is groepsbegeleider op een woongroep van Triade Vitree in Dronten. Volgens collega Remco is Suze er als hulpverlener écht voor jongeren. “Ze cijfert zichzelf weg om er voor hen te zijn. Als ze ziek is, komt ze vaak gewoon. Ondanks dat de stress oploopt, maakt Suze het verschil voor jongeren”, zegt Remco. Dit maakt dat Suze is genomineerd voor een Hartenhuis Award.

Samenwerken

Suze ziet zichzelf als een hulpverlener die openstaat voor jongeren. Het geven van oprechte aandacht staat voorop. “Ik werk vanuit mijn hart en ben niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Soms is het nodig ergens tegenaan te schoppen, als dit jongeren verder helpt. Het idee van onze groep is dat we samenwerken met jongeren. Dus samen met hen een behandelplan opstellen op basis van wat zij willen leren in hun tijd op onze groep. Voor de schoolvakanties maken we samen met de jongeren een activiteitenplanning met leuke dingen die we samen doen vanuit de groep. Ik geef jongeren een veilig gevoel door ze continuïteit te bieden. Bij mij weten ze waar ze aan toe zijn.”

Koken

Volgens Suze zit aandachtsvolle zorg soms in ogenschijnlijk simpele dingen, zoals koken. “Liefde gaat door de maag. Wat lekkers op tafel zetten is ook een manier van aandacht. Jongeren zien dat ik moeite voor ze doe en luister naar hun eetwensen. Een woongroep is nooit een vervanging van thuis, maar we proberen een fijne plek te creëren, waar jongeren mogen zijn wie ze willen zijn. Het is misschien een utopie, maar ik zou willen dat alle hulpverleners aandacht en volle zorg vanuit het hart zouden geven.”

HartenHuis Awards

Ieder jaar reikt Stichting het Vergeten Kind aan het eind van De Week van Het Vergeten Kind de Hartenhuis Awards uit. Dit jaar staan deze aanmoedigingsprijzen in het teken van aandachtsvolle zorg. Uit elke provincie is één hulpverlener genomineerd die zich hier buitengewoon voor inzet. Er worden winnaars gekozen in de categorieën Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. De stichting hoopt dat de prijzen andere hulpverleners inspireren om hiermee aan de slag te gaan. De uitreiking is op 2 februari in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Week van Het Vergeten Kind (29 januari tot en met 4 februari)

De Week van Het Vergeten Kind 2024 staat in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in jeugdzorg ervaren. Kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. Dat zorgt voor grote problemen. Ze voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Het Vergeten Kind zet zich met deze campagne in voor een jeugdzorg waarin aandacht niet langer bijzaak, maar hoofdzaak is.

Door Redactie

Geef een reactie