Van 31 mei t/m 9 juni 2024 vindt in de gemeente Raalte IkToon plaats, met het thema “IkToon kleurt Salland”. “IkToon” biedt een podium voor alle amateur en professionele kunstenaars en is een mogelijkheid om iedereen te laten zien hoeveel plezier het geeft om met kunst en cultuur bezig te zijn, maar ook om zelf “kunstig” bezig te zijn. In Mariënheem, Heeten, Luttenberg, Heino en Raalte word je tijdens IkToon getrakteerd op optredens, kunstroutes, kunstmarkt, workshops, exposities en nog veel meer cultureels.

Raalte – 31 mei t/m 7 juni
IkToon wordt op vrijdag 31 mei officieel geopend door wethouder Breunissen, tijdens de workshop tekenen voor kinderen met vioolmuziek door kinderen. Kinderen kunnen zich voor deze workshop aanmelden via www.iktoonsalland.nl. In Raalte is op zaterdag 1 en zondag 2 juni de kunstroute waarbij je optredens kunt bezoeken en binnenkijken bij verschillende ateliers. Wil je zelf creatief aan de slag? Doe dan mee met de verschillende workshops of open repetities die gedurende de hele week plaats vinden. Op vrijdag 7 juni om 16.00 uur wordt Openluchtmuseum Molenhof geopend. De programmafolder met kunstroute van Raalte is o.a. verkrijgbaar bij de Bruna, Hotel de Zwaan en Atelier Bertina.

Heino – 31 mei t/m 9 juni
Vanaf 31 mei is het mogelijk om in Heino deel te nemen aan diverse workshops en te kijken bij open repetities van culturele verenigingen. Op 8 en 9 juni is er in Heino de jaarlijkse kunstroute: een atelierroute langs de vele professionele en amateurkunstenaars die Heino telt. Dit jaar hebben kunstenaars samengewerkt met de kleuters in het dorp én met de bewoners van het verzorgingstehuis het Wooldhuus. Extra aandacht is er dit jaar voor theater en muziek. Een jonge professionele theatermaker laat een toneelstuk zien geïnspireerd op de kunstroute. De muziekvereniging Ons Genoegen toont haar veelzijdigheid met verschillende optredens en ook de koren uit Heino laten van zich horen. De programmafolder met kunstroute van Heino is verkrijgbaar in het Dorpshuus in Heino.

Heeten – 1 & 2 juni
Dit jaar vindt IkToon voor het eerst in Heeten plaats, op 1 en 2 juni verspreid over 4 locaties. In Kulturhus Trefpunt is een expositie met diverse kunstwerken, gedichten, tekeningen en handwerken. In de kerk zijn porseleinen sculpturen van oud Heetenaar Willy Alferink te zien en Alex Witteveen met een foto-expositie. Ook worden hier de eerste ideeën van vier studenten van Saxion over de herbestemming van de kerk getoond. Het Heetense mannenkoor Germania is aanwezig met twee optredens. Bij Femke Wijma zijn in de tuin schilderijen en keramieken te zien. Bij Ore Design is een expositie van Dining Design en schilderijen van Willem Groenewoud. De programmafolder van Heeten is verkrijgbaar bij Kulturhus het Trefpunt in Heeten.

Luttenberg – 8 & 9 juni
In het weekend van 8 en 9 juni vindt in Luttenberg de kunstroute plaats. Op maarliefst 8 locaties is er veel creativiteit te bewonderen. Het aanbod is zeer gevarieerd: schilderen, muziek, keramiek, kaartontwerpen, quilt, design-ontwerp, glas, haken en gepimpte meubels. De programmafolder van Luttenberg is verkrijgbaar bij o.a. Elckerlyc en de RK Kerk.

Mariënheem – 8 & 9 juni
Op 8 en 9 juni vindt in Mariënheem de hobby-, kunst- en cultuurmarkt plaats in en rondom de kerk en in het parochiebos. Beide dagen zijn er 30 kraampjes met diverse hobbyisten en kunstenaars. In de kerk is een expositie van de diverse kunstwerken van Jan Smeekens. Op zaterdag zijn er demonstraties van oude ambachten. Ook de jeugd toont deze zaterdag haar kunsten: De Big Band van het Carmel College Salland treedt op, evenals de jeugd van Ralda Raalte. Op zondag is er een optreden van mannenkoor Germania uit Heeten en van kinderkoor Discover uit Raalte. Voor de kinderen is er een spreekwoordenspeurtochten je kunt op de foto met de grootste klomp van Mariënheem!

Meer informatie
Het complete programma staat op www.iktoonsalland.nl. Daarnaast heeft ieder dorp een eigen programmafolder.

Door Redactie