Reizen met de treinen van Blauwnet is vanaf vandaag nog makkelijker. Reizigers kunnen nu in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Dat geldt op alle trajecten van Blauwnet (Arriva en Keolis). Reis je op vol tarief, dan hoef je dus niet meer met de OV-chipkaart te reizen of een los kaartje te kopen.

Betalen in het OV verandert. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij in het OV willen betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer, steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. In het overgrote deel van Nederland is dit al mogelijk. Een volledig overzicht staat op www.ovpay.nl. Met de introductie op alle trajecten van Blauwnet (Zutphen-HengeloOldenzaal, Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zwolle-Emmen en Hardenberg-Almelo (Vechtdallijnen)) komt landelijke dekking snel dichterbij. Naar verwachting is in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard eind mei mogelijk in heel Nederland.

Makkelijk, maar wel even opletten!

Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OVchipkaart. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Zorg wel dat je bij mobiel in- en uitchecken de functie contactloos betalen aan hebt staan. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betalen met OVpay?

Reizigers kunnen vanaf vandaag in- en uitchecken in de treinen van Blauwnet met:

• een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
• een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
• alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
• een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
• en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reisoverzicht

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement (voltarief tweede klas). In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. De kosten van de gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag van de gekoppelde betaalrekening afgeschreven. Dat totaalbedrag is zichtbaar op het betaaloverzicht van je bank of creditcardverstrekker.

Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. Het kan ook in de OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt. De app is te downloaden in de Google Play- en in de App store.

Innovatieprogramma

In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de
periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl

Door Redactie

Geef een reactie