Voor bedrijven een frisse blik, voor stagiaires een interessante uitdaging

Je hoort wel eens dat jong talent in onze regio niet genoeg uitdaging vindt, maar dat klopt niet helemaal. Zeker niet sinds de oprichting van Innovatiehub Salland. De Innovatiehub biedt jonge studenten en afgestudeerden op HBO en WO-niveau uitdagende stages en traineeships bij interessante bedrijven. Merle Buse: ‘Via LinkedIn kwam ik in contact met Yke Scholten van het Innovatiehub; ik reageerde op één van haar oproepen en vervolgens kon ik solliciteren.’ Inmiddels is Merle bezig met de afronding van haar afstudeerstage bij Willemsen Installatie in Heino. Daar vond ze de uitdagende opdracht waar ze naar op zoek was.

‘Het onderzoek draaide om de vraag hoe zusterbedrijf Habel met haar klimaat- en koeltechniek het beste op de kaart gezet kon worden. Op basis van het onderzoek kon ik adviseren om Willemsen en Habel onder de naam Willemsen voort te zetten en hier een duidelijke positionering voor op te stellen, gericht op de klimaat- en koeltechniek.’ legt Merle uit. ‘Mijn advies werd al tijdens mijn afstudeerstage in de praktijk gebracht, waardoor ik hier nog volop aan mee kan werken. Dat mijn onderzoek niet in een bureaulade belandt vind ik erg belangrijk, dus wat dat betreft zit ik met een opdracht via de Innovatiehub goed. Innovatiehub Salland heeft alleen maar opdrachten die voor de deelnemende bedrijven relevant zijn.’

Hugo Willemsen, directeur bij Willemsen; ‘Het Innovatiehub helpt ons met het vinden van goede stagiaires. We leggen concrete vraagstukken neer bij het Innovatiehub. Zij zoeken daar voor ons een stagiair of trainee bij. Het mooie is dat deze binnenkomt met een frisse blik en actuele kennis. Een stagiair of trainee is daardoor in staat met andere ogen naar het bedrijf te kijken. Dit is voor ons heel waardevol.’

Naast begeleiding vanuit het bedrijf krijgt Merle ook begeleiding vanuit het Innovatiehub. ‘Dat is eigenlijk wel uniek. Normaal ga je als afstudeerder aan de slag in een bedrijf en kun je hooguit sparren met je stagebegeleider. Vanuit Innovatiehub Salland wordt de ondersteuning veel breder opgepakt. Zij begeleiden en kijken mee op het proces, ook zijn er trainingen en masterclasses waar je aan mee kunt doen. Dit kan gaan over persoonlijke ontwikkelingen, maar ook over hele praktische onderwerpen zoals schrijven. Daarnaast kun je sparren met stagiaires bij andere bedrijven. Voor mij is dit echt een meerwaarde.’

Het creëren van draagvlak voor wat je gaat doen is iets dat Merle meeneemt uit deze opdracht. ‘Neem het hele bedrijf mee in je onderzoek. Vaak ben je bang dat je drammerig overkomt, maar juist door iedereen mee te nemen voorkom je dat je advies uit de lucht valt.’ ‘Dit zorgt voor commitment, iedereen in de organisatie heeft zo het gevoel dat hij of zij bij heeft gedragen’ vult Hugo aan.

Over Innovatiehub Salland
Innovatiehub Salland biedt stage- en afstudeeropdrachten aan voor hbo- en wo studenten en traineeships voor afgestudeerde hbo’ers en wo’ers.
Innovatiehub Salland is een samenwerking tussen vier Sallandse bedrijven uit de bouw en techniek: Nijhof Groep, Boerhof, Mensink en Lenferink. Doel is om jonge talenten te binden, boeien en behouden voor de Sallandse bouwkolom.
Ondanks dat de vier bedrijven hoofdzakelijk werkzaam zijn binnen de bouwtechnische sector, zijn niet alle opdrachten gericht op de bouw of techniek. Ze gaan vaak ook over bijvoorbeeld HRM, PR, marketing, communicatie en (bedrijfs)economie.

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, 8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl

Door Redactie