Jaarlijks is het op 15 oktober wereldwijd de Internationale Dag van de Witte Stok. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor en bekendheid wordt gegeven aan verkeersdeelnemers met een visuele beperking, die gebruik maken van de witte stok met twee rode ringen.

Oogvereniging Nederland besteedt altijd aandacht aan deze dag en in Zwolle zal dezelfde actie plaatsvinden. Omdat 15 oktober op zondag valt, is de actie in Zwolle verplaatst naar vrijdag 13 oktober, van 10.00 tot 12.00 uur.

“Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte”

Zwolle is een drukke stad met veel verkeerstromen waarin ook voetgangers hun weg moeten vinden. Dit valt echter niet altijd mee, voetgangers komen in Zwolle nogal eens in de knel. Mensen met een (visuele) beperking en senioren vormen een grote groep van de voetgangers. Zij behoren zich veilig te voelen op het trottoir. Deze groep beweegt zich voort met tast-, of geleidestok, geleide-, of hulphond, rollator, rolstoel en/of scootmobiel. Maar ook senioren die minder snel zijn gebruiken de veilige stoep.

Ondanks dat voetpaden voor de langzaamste groep deelnemers zijn bedoeld, gebruiken veel fietsers en of scooters deze ruimte ook. Soms zelfs door op de stoep te rijden, maar nog veel vaker wordt de stoep gebruikt om de fiets of de scooter te parkeren. Met deze actie wil men benadrukken dat de stoep is voor de voetgangers en dat hij zoveel mogelijk vrij moet zijn van obstakels, om het ook voor mensen met een (visuele) beperking mogelijk te maken zelfstandig door de stad te lopen.

Waar is de actie

Op 13 oktober is er actie en informatie rondom Hostel “De Basis”, Luttekestraat 35 8011 LP Zwolle. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn leden van Oogvereniging Overijssel en ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Zwolle aanwezig om uitleg en informatie te geven over deze actie, om te laten zien dat veel mensen in Zwolle niet de gelegenheid krijgen, zich vrij en veilig in het verkeer te bewegen.

Ook zijn er medewerkers van Bartiméus aanwezig. Als je wilt kun je even heel kort ervaren hoe het voelt om over de stoep te lopen, terwijl je niet of weinig ziet.

Je bent welkom bij deze actie op 13 oktober. Heb je vragen bij dit bericht, of wil je meer weten over het leven met een (visuele) beperking, neem dan contact op met de regiocoördinator Marga Zwanenburg per mail: overijssel@oogvereniging.nl of met Toegankelijk Zwolle: info@toegankelijkzwolle.nl of Bartiméus Zwolle: info@bartimeus.nl.

 

Door Redactie

Geef een reactie