“Ik ben een timmerman pur sang en werk hier aan een heel mooi product”, zegt Johan uit Heeten. Hij werkt in de fabriek van het innovatieve Tala in Broekland. Daar ontwerpen en bouwen ze duurzame huizen van hout en ander biobased materiaal.

Johan maakt van platen kruislaaghout (CLT) 3D-modules. “Eerder was ik vooral bezig met één onderdeel, nu bouw ik echt vanuit het niets wat op.” Dat ‘opbouwen’ zit hem niet alleen in de woningen, maar ook in het bedrijf. Tala is opgericht vanuit de duurzame drive van drie mannen uit de regio. Twee jaar geleden was er nog een lege hal, nu rollen er huizen naar buiten voor woningcorporaties en werken er 40 Talisten. “Dat proces meemaken is heel tof en motiverend.”

Bij het volgende station nagelt Hessel uit Wijhe grenen en bamboe gevelbekleding aan de woning. Collega’s plaatsen ondertussen de keuken, sanitair en installaties. “Groen bouwen met hout, dat vind ik mooi,” zegt Hessel. “Het is belangrijk dat we de aarde goed doorgeven. Op een betere manier bouwen kan gewoon, dus dat doe ik graag.”

Daarnaast heeft bouwen in de fabriek ook zo zijn voordelen. “Geen weersinvloeden van regen en sneeuw, dat is een fijne bijkomstigheid,” zegt Johan. Negentig procent van de werkzaamheden is binnen. “Maar het gaat om meer dan dat”, zegt Hessel. “We werken hier ergonomisch, met hijskranen en een hoogwerker in de fabriek. Zo hoeven we niet zwaar te tillen en de hele dag een steiger op en af.” Ook maakt het bedrijf slim gebruik van de zwaartekracht met de vernieuwde HSB-baan. Daar worden gevel- en dakelementen plat voorbereid. Slim bouwen werkt preciezer, veiliger en leuker.

Tala bouwt op alle manieren aan een duurzame organisatie en dat merk je in de sfeer. Voor leuke dingen wordt tijd vrijgemaakt. Het meubilair is van eigen restmateriaal gemaakt en bij het tostiapparaat staat op een poster: ‘Beter smeltende kaas dan smeltende ijskappen’. Het kantoor zit in de fabriek, waardoor de lijntjes kort zijn. “Mijn ideeën worden gehoord. We overleggen met de engineering over wat beter kan. Zo maken we grote stappen,” vertelt Johan. Voor Hessel speelt de flexibiliteit van het bedrijf een grote rol als vader van een jong gezin. “Het is geen probleem als er thuis een keer wat is. Ook hoef ik niet meer om 6 uur van huis. Dat is voor mij belangrijk. Het is een heel sociale en op welzijn gerichte organisatie. Dat kom je niet zo vaak tegen.”

“In korte tijd rolt hier een compleet huis de fabriek uit”, zegt Johan met trots. “Samen leveren we het hele pakket af. Die woning zetten we dan in een ochtend op locatie. Dat is nog eens eer van je werk!” De eerste projecten zijn opgeleverd en voor komend jaar zit de fabriek bijna vol. Om op te schalen is de fabriek net verbouwd. Daarom zijn de bouwers opzoek naar meer timmermannen en -vrouwen die zich willen aansluiten bij deze fijne club mensen.

Tala, natuurlijk bouwen
Van Dongenstraat 34, Broekland
Tel. 088 23 47 399
info@tala.nl
www.werkenbijtala.nl
www.tala.nl

Door Redactie