‘We zijn blij dat jongeren ook weer welkom zijn in TraXX’

Niet naar school, in eerste instantie leek het wel vakantie. De coronacrisis bleek echter alles behalve een vakantie te zijn. Je gaat het contact met klasgenoten toch missen. Samen sporten of naar een feestje zat er niet in en ook bijbaantjes vielen weg. Gelukkig zijn de maatregelen wat versoepeld en mocht ook het Jongerencentrum TraXX van WijZ welzijn op 2 juni 2020 weer open. “Helaas is de crisis nog niet voorbij en dus hebben we wel wat aanpassingen moeten doen”, vertellen jongerenwerkers Saskia Pijnappel, Ilse Waanders en Bruno Tavares. “Maar het doet ons goed de jongeren weer zien.”

Het Jongerencentrum TraXX mocht de afgelopen maanden dan gesloten zijn, het contact met de jongeren is gebleven. “Voor de crisis kwamen sommige jongeren bijna elke dag in ons centrum. Het is nogal wat als dat en heel veel andere dingen ineens wegvallen. Toen deze jongeren ons berichtjes gingen sturen, zagen we hun behoefte aan een praatje. We besloten dat ze welkom waren voor een één-op-één afspraak in het centrum. Natuurlijk op afstand en met een desinfecterend spraytje bij de hand.” Op straat hielden de jongeren zich over het algemeen goed aan de regels. Als ambulant jongerenwerker zocht Bruno ze regelmatig op. “Dat vonden ze best fijn, ook omdat ik hun vragen over wat nu eigenlijk wel en niet mag goed kon beantwoorden.”

Succesvolle afleiding
Met de nodige creativiteit zochten de jongerenwerkers van WijZ welzijn ook naar andere mogelijkheden om de jongeren wat afleiding te geven. Zo konden ze in het jongerencentrum op afspraak en volgens de geldende richtlijnen een spelletje komen lenen. “Een groot succes was de Whatsapp Pubquiz waar ook jongeren aan meededen. Tien weken lang speelden we met twintig teams op steeds een andere avond zes rondes met elk tien vragen, foto’s of geluidsfragmenten. De tiende en laatste quiz pakten we groots uit met meer vragen en een bonusonderdeel voor extra punten. Prijzen waren er niet te winnen, wel eeuwige roem. Het was echt super leuk om te doen, al was het ook heel intensief en zijn we blij dat we nu weer terug kunnen naar ons gewone werkritme.”

Duidelijke regels
Dat werkritme betreft onder andere de activi­teiten in Jongerencentrum TraXX. “We hanteren de ge­wone openingstijden, maar er mogen niet meer dan tien jongeren tegelijk binnen zijn. Een rood of groen sein bij de deur maakt duidelijk of er nog plek is. Bij de deur en spelcomputers worden handen altijd gedesinfecteerd en een bordspel spelen we met handschoenen aan. We hebben een duidelijke looproute en de kruizen en vakken op de grond geven aan waar je mag zijn. De duidelijke regels op papier hebben we via de app naar de jongeren gestuurd. Met maximaal tien jongeren en alle regels is het misschien niet wat jongeren van ons gewend zijn, maar het biedt wel de garantie om weer veilig met elkaar in het jongerencentrum te kunnen zijn en dat is heel wat waard.”

Activiteiten Jongerencentrum TraXX
RAS – Raalter Autisme Soos
Zaterdag 27 juni 2020
Vooraf aanmelden bij Ilse Waanders, mail: i.waanders@wijz.nu
Tienerinloop tot en met 12 jaar
Woensdagmiddag vrije inloop
Elke eerste vrijdagavond van de maand: vooraf aanmelden bij Bruno Tavares, mail: b.tavares@wijz.nu

Openingstijden Jongerencentrum TraXX
Schapenstraat 3 | 8102 CM Raalte | 0572 – 363191  Saskia Pijnappel: 06 – 13678478
Dinsdag
14.00 – 17.00 uur / 19.00 – 22.00 uur (14 t/m 21 jaar)
Woensdag
14.00 – 17.00 uur
Donderdag
14.00 – 17.00 uur / 19.00 – 22.00 uur (14 t/m 21 jaar)
Vrijdag
14.00 – 17.00 uur / 19.30 – 23.30 uur (elke derde vrijdag van de maand 14 t/m 21 jaar)

Door Redactie

Geef een reactie