‘Ik heb zo veel aan mijn lezers te danken’

Twaalf jaar lang deelde Jos Segbers foto’s en verhalen uit zijn verzameling over de historie van Raalte via deze Koerier. De druk van de maandelijkse deadline deed hem besluiten het stokje over te dragen aan de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. “Ik heb heel veel aan deze verhalen te danken”, zegt Jos. “Lezers kwamen spontaan aan de deur om mij, soms anoniem via de brievenbus, foto’s, knipsels, bidprentjes en andere spulletjes te geven. Stuk voor stuk prachtige aanvullingen op mijn verzameling, die ik natuurlijk blijf delen.” 

Gecharmeerd van de historische verhalen en boeken van plaatsgenoten Bernard Aa en Herman Hannink begon Jos zijn verzameling in 1990 met een oude ansichtkaart van Raalte. “Ik heb die kaart voor zeventien gulden vijftig gekocht op een rommelmarkt in Den Haag. Mijn vrouw vond het een belachelijk hoog bedrag, maar de toon was gezet. Bij mijn ouders dook ik in oude schoenendozen vol foto’s en vroeg vrienden en kennissen hetzelfde te doen. Ik bezocht beurzen om nog meer materiaal te verzamelen. En ook mijn lokale bekendheid via de Koerier heeft mij heel wat opgeleverd.”

Positieve reacties
Het was toenmalig redacteur Harrie Kiekebosch die aan Jos vroeg of hij – in het verlengde van de al bestaande oproep voor oude foto’s en dergelijke – een bijdrage wilde leveren aan de Koerier. “In het begin stuurde ik alleen een foto en ruwe tekst, door Harrie te verwerken tot een compleet verhaal. De eerste foto was van kasteel Schoonheten, waar direct positieve reacties op kwamen.” Na vertrek van Harrie vroeg de nieuwe redacteur Rudi Buitenkamp of Jos de hele pagina zelf wilde schrijven. “Dat schrijven kostte mij heel wat moeite, altijd liet ik mijn vrouw de tekst nog even nalezen. Maar de reacties en input voor een volgend verhaal maakte het meer dan de moeite waard.”

Levendige geschiedenis
Dat Jos is gestopt mijn ‘zijn’ rubriek in de Koerier, wil niet zeggen dat hij zijn passie niet ­langer deelt met een ieder die geïnteresseerd is in de historie van Raalte. “Ik blijf mijn foto’s en verhalen gewoon op mijn eigen website www.groetenuitraalte.nl en de gelijknamige facebookpagina plaatsen. Daarnaast komt er volgende jaar weer een fototentoonstelling, dit keer over Raalte in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Met deze tentoonstelling gaan we terug naar onze jeugd en dus hebben we het de titel ‘Jong in Raalte’ mee­gegeven.” De tentoonstellingen, waarvan er sinds de eerste in 2000 nog zeven of acht hebben plaatsgevonden, trekken altijd honderden mensen. “Vaak nemen zij ook zelf materiaal mee, dat levert altijd  mooie gesprekken op”, besluit Jos. “Een teken dat geschiedenis echt leeft in Raalte.”

 

 

 

 

 

 

Ferdi Zwerink bedankt Jos Segbers voor zijn bijdrage


Wat er nog te wensen valt…
Een foto van de Varkensmarkt rond het jaar 1900, de mooiste foto uit Jos’ ver­zameling. Wat zou hij daar graag eens binnenlopen om te kijken hoe het er in die tijd aan toe ging. “Op de bakker na zijn al deze gebouwen weg”, vertelt Jos. “Het lijkt mij heerlijk om even een biertje te drinken in één van de vele cafés die Raalte toen telde.”

Naast deze heeft Jos ook meer reële wensen. “Zo ben ik nog altijd op zoek naar foto’s van de bouw van de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing. Deze kruisverheffingskerk is in 1892 gebouwd, in de tijd dus dat er ook al foto’s werden gemaakt. Het zou een mooie aanvulling op mijn verzameling zijn.”

Natuurlijk blijft Jos foto’s, knipsel en documenten verzamelen. Hij komt nog graag in contact met mensen die wat in de la hebben liggen. Dat mag via ­jossegbers@home.nl of telefoon 0572 – 35 67 01. Hij maakt dan een kopie van de foto, waarna het origineel weer teruggaat naar de eigenaar. Daarnaast is iedereen van harte uitgenodigd de facebookpagina van Jos te volgen, want het blijft zo ontzettend leuk om terug te gaan naar het vroegere Raalte.

Door Redactie