De gemeente Raalte introduceert ‘Kamers met Aandacht’; een nieuwe tijdelijke woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar  die niet (meer) thuis bij ouders of verzorgers of in een zorginstelling kunnen of willen wonen, maar ook (nog) niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Stichting Kamers met Aandacht zoekt namens de gemeente kamers in de particuliere sector voor deze jongeren. 

De stichting Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan in beginsel een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar kan worden verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.

Persoonlijke aandacht 

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht van hun tijdelijke huisgenoten bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan.

Zorgvuldige match  

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ precies zij kunnen bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben in elk geval een passende dag-invulling (werk, scholing of anders) en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

De stichting Kamers met Aandacht is eerder in andere steden en regio’s gestart en heeft inmiddels 178 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in de regio Midden-IJssel, waar gemeente Raalte onderdeel van uitmaakt, om een pilot van bijna drie jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht op zoek gaat naar kamers voor jongeren uit onze gemeente. Met als doel dat jongeren na de tijdelijke periode op een andere kamer of volledig zelfstandig kunnen gaan wonen.

Nieuwgierig geworden?

Mensen die een kamer vrij hebben en interesse hebben om deze als Kamer met Aandacht aan te bieden, kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl of contact opnemen via info@kamersmetaandacht.nl / tel. 06-11134685.

Bron: gemeente Raalte 

Door Redactie