Kinderfysiotherapie is een vak apart. Dat weten Klasina Klein Lebbink en Melanie Reimert van Fysiotherapie Salland als geen ander. Beiden zijn gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten. “Kinderen zijn in de groei, dus hun lichaam is volop in ontwikkeling. We zoeken altijd naar de oorzaak áchter het probleem”, zegt Klasina.

Klasina en Melanie observeren, onderzoeken en behandelen kinderen van 0 tot 18 jaar met motorische problematiek. “Ons vakgebied is bewegen. De motorische ontwikkeling verloopt niet bij ieder kind hetzelfde”, legt Klasina uit. “We verhelpen dan niet alleen de klacht, maar kijken ook naar de achterliggende oorzaak. Een kind dat door zijn enkel gaat, kan bijvoorbeeld hypermobiel zijn of een houterige motoriek hebben. Dan oefenen we wekelijks op kracht en stabiliteit. Is de stand van de voet niet in orde, dan kijken we naar het hele lichaam. En een doorgezakte voet kun je verhelpen met een extra zooltje, in overleg met de podotherapeut.”

Dat laatste is mogelijk doordat Fysiotherapie Salland specialisten heeft in een groot aantal disciplines, zoals sport-, arbeids-, bekken-, hand- en kaakfysiotherapie. “Binnen onze organisatie is heel veel gerichte kennis aanwezig”, aldus Melanie. “Daardoor kunnen we, indien nodig, samen kijken naar een klacht en in overleg de juiste behandeling vaststellen.”

Ook Klasina en Melanie vullen elkaar aan. Klasina heeft vele jaren ervaring, terwijl Melanie, die juni 2021 haar master kinderfysiotherapie afrondde, de nieuwste wetenschappelijke inzichten inbrengt. Hun analyses en behandelingen richten zich op verschillende doelgroepen. Dit start al bij zuigelingen, overigens in nauwe samenwerking met consultatiebureauartsen en gaat verder bij jonge kinderen (1-3 jaar), waar vooral gekeken wordt naar eventuele ontwikkelingsachterstanden, die zich kunnen uiten in veel vallen of struikelen of een afwijkend looppatroon. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd worden motorische afwijkingen en groeipijnen vaak geconstateerd tijdens de zwemles of schoolgym en problemen met het schrijven in de klas. Want ook dat is een vakgebied van de kinderfysiotherapeut. Bij tieners gaat het vaak om pijnklachten, sportblessures of problemen als oververmoeidheid, overgewicht en verminderde conditie. Verder is er speciale aandacht voor zogeheten somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK) wat tegenwoordig ‘ALK’ wordt genoemd, eventueel in samenspraak met een kinderpsycholoog. Daarnaast zijn er vaak korte lijnen met huisartsen en kinderartsen over verscheidene klachten.

Naast bovenstaande behandelmogelijkheden kent Fysiotherapie Salland twee groepjes waarin kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd gezamenlijk hun individuele doelen nastreven. GO-Kids (maandag) is voor kinderen met groei- en orthopedische klachten, en PowerKids (dinsdag) voor kinderen met motorische achterstand, een chronische aandoening of langdurige ziekte. “Hun doelen kunnen verschillen, maar ze stimuleren elkaar om die te halen. Dat werkt heel goed”, constateert Melanie.

Daarnaast werken de kinderfysiotherapeuten mee aan het gemeentelijk bewegingsproject Cool2Bfit, dat begin vorig jaar van start ging. Dit sportieve leefstijlprogramma stimuleert kinderen van 8 t/m 13 jaar met overgewicht om gezonder te leven en meer te bewegen. Bij motorische problemen kunnen ze extra begeleiding krijgen van de kinderfysiotherapeut.

Goed om te weten: behalve doorverwijzing door een kinder- of huisarts kunnen ouders ook zelf een afspraak maken voor een oriënterend onderzoek. En kinderfysiotherapie is opgenomen in de basisverzekering. Elk kind tot 18 jaar is dus automatisch verzekerd voor kinderfysiotherapie.

Fysiotherapie Salland
Jan van Arkelstraat 3A, Raalte
t. 0572 – 351040
e. info@fysiotherapiesalland.nl
w. www.fysiotherapiesalland.nl

Door Redactie

Geef een reactie