Op zaterdag 10 en zondag 11 september kan iedereen bij 14 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe het is om in deze tijd varkenshouder te zijn. In Heeten is iedereen welkom bij de familie Rodijk op zondag 11 september. Zij geeft er uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken organiseert ze bovendien allerlei leuke activiteiten op haar erf. Het Weekend van het Varken in Heeten duurt op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

25% Meer ruimte voor wroetvarkens

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat het in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk ondernemen is in de varkenshouderij. Daarom organiseert The Pig Story op 10 en 11 september een interessante open dag voor jong en oud bij varkenshouderijen in heel Nederland. In de speciale varkenshouderij van de familie Rodijk leven varkens van alle leeftijden volgens de leefregels van het wroetvarken. Varkens in Nederland krijgen standaard al iets meer ruimte, licht en speelgoed in hun stal dan wettelijk vereist is. Dat is een afspraak tussen Nederlandse boeren. Wroetvarken houders gaan een flinke stap verder. Zij geven hun dieren 25% meer ruimte. Varkens in wroetvarkensstallen profiteren van veel natuurlijk daglicht. Ze genieten ’s zomers en ’s winters van een aangename temperatuur en lekker veel frisse lucht. Daarvoor zorgt een computergestuurd klimaatsysteem. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat ervoor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd.

Leven in een dikke laag strooisel om lekker in te wroeten

Wroetvarkens leven in een dikke laag strooisel om lekker in te kunnen luieren en wroeten. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden. De wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. Ze worden gevoerd met granen uit de eigen regio om zo het transport van voer zo veel mogelijk te beperken. De dieren krijgen stro omdat het goed is voor hun darmgezondheid en heerlijk om mee te spelen. Mest van de wroetvarkens heeft een speciale samenstelling door al het strooisel. Boeren uit de buurt gebruiken het graag omdat het bijdraagt een gezonde bodemstructuur met veel bodemleven.

Extra aandacht voor de natuur en omgeving

Een luchtwasser bij Rodijk filtert 95% van alle ammoniak, stof en geur uit de stallucht. Daardoor is de stal niet belastend voor haar omgeving. Zonnepanelen op het dak van de varkensstallen zorgen voor voldoende duurzame elektriciteit voor het hele bedrijf. Daarnaast investeren alle wroetvarken boeren in biodiversiteit. Ze planten (fruit)bomen en houtwallen op hun erf en zaaien kruidenrijke akkerranden. Wroetstallen vergen wel een extra investering maar ook meer werkplezier voor Rudie en Karin Rodijk. Met de speciale varkens kunnen ze zich bovendien beter onderscheiden in de markt. De varkens zijn van een speciaal ras. Het vlees is beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht. Het wordt verkocht via slagerijen door heel Nederland.

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Rodijk van alles te zien en te doen. Zo vertellen de familie en haar voerleverancier graag over de Nederlandse varkenshouderij. Iedereen mag er vanuit de zichtstal naar de varkens kijken. Voor de kinderen is er een springkussen, een kleurwedstrijd en zijn er skelters. De loonwerker is er met grote trekkers en machines. De slager is er met de Wroettruck. Daar kan iedereen hamburgers en beenham van het wroetvarken proeven. Het Weekend van het Varken in Heeten wordt gehouden aan de Spekhoekweg 14 en is gratis te bezoeken op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur. Overigens kan iedereen elke dag, gratis en zonder afspraak naar varkens kijken bij tientallen zichtstalhouders. Kijk voor adressen op www.thepigstory.nl. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere deelnemers aan Weekend van het Varken.

Door Redactie

Geef een reactie