Opgroeien in een gezin met geldzorgen. Een heleboel dingen kunnen dan niet. Er is geen of te weinig geld. Zoals muziekles, een uitje of een lidmaatschap bij een sportvereniging. Deze kinderen lopen de kans buiten de boot te vallen. Leergeld Salland zet zich al 10 jaar in voor deze kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Ons doel is volkomen helder: elk kind kan meedoen. Want nu meedoen is later meetellen in de maatschappij!

Wist je dat in Nederland 1 op de 12 kinderen in armoede leeft?

Hoe?

Kinderen uit gezinnen met geldzorgen helpen in de gemeente Raalte. Dát is wat we doen. Ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kans heeft. Want ieder kind verdient een zorgeloze jeugd. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat er spullen voor school komen. En dat er geld is voor sport, scouting, muziekles of een uitje.

‘Hoe vertel ik mijn zoontje dat hij niet op voetbal mag?’

Een deelnemer van Leergeld Salland: Maakt al 10 jaar dankbaar gebruik van Leergeld

“Tja, ik had alles goed voor elkaar. Ik werkte als verzorgende. Tweeverdieners. Dat betekende voor ons een mooi inkomen en een koophuis. Maar het kan heel snel veel slechter gaan. Tel een echtscheiding, ‘in de economische crisis gedwongen je huis met mega verlies moeten verkopen’ en jonge kinderen maar bij elkaar op. Ik had geen idee hoe ik de eindjes aan elkaar moest knopen. Maar het ergste was nog dat ik zag dat mijn kinderen vaak niet mee konden doen. Er was geen geld voor verjaardagsfeestjes, sport en vaak ook niet voor kleding. Altijd maar ‘nee’ verkopen. Ik werd daar ontzettend verdrietig van. Wat voor andere gezinnen de gewoonste zaak van de wereld was, kon bij ons niet. Niet samen naar het zwembad. En geen dagje uit met zijn allen.

Ik kwam in contact met Leergeld. Hierdoor kunnen mijn kinderen weer meedoen. Er is geld voor zwemles en kaartjes voor het zwembad. Mijn dochter zit op kickboksen en ze kon bokshandschoenen kopen. “Echt mam?”, vroeg ze. “Ja echt, verraste ik haar. Ook kunnen we een dagje naar het pretpark. Maar dat is niet alles. Een paar keer maakten we al gebruik van de verjaardag doos. Ranja, knutselspullen, verkleedspullen en snoep.

Alles voor een leuke middag. Ook in de winter liet Leergeld ons niet in ‘de kou’ staan. Want we ontvingen voor de herfstvakantie een fashion-cheque. Voor een winterjas of iets leuks voor sinterklaas of kerst.

Leergeld is laagdrempelig. Ze hebben tijd voor je. Ze zijn vriendelijk en de vrijwilligers doen echt hun best. Ook gaan ze zorgvuldig met jouw situatie om. Leergeld voorkomt dat je als gezin in een isolement raakt. Sterker nog: je doet weer écht mee. Maar het allerbelangrijkste nog: Leergeld heeft mij en de kinderen het gevoel van eigenwaarde teruggegeven.”

Will (medewerker bij Leergeld): Zet zich al 10 jaar in voor Leergeld Salland

“Ik geniet ervan als ik zie dat je gezinnen kunt helpen met dingen die voor andere gezinnen heel gewoon zijn. Gymschoenen voor de gymles op school bijvoorbeeld. Of schoolspullen voor het voortgezet onderwijs. Een kaartje voor de dierentuin of een pretpark. Maar ook schaatsles of een sporttenue.

Je moet gezinnen stimuleren om mee te doen. Daarom gaan onze intermediairs ook op huisbezoek. Het is belangrijk om de gezinssituatie goed te kennen. Wat veel mensen trouwens niet weten is dat wij voor het grootste deel een vrijwilligersorganisatie zijn. We werken namelijk in opdracht van de gemeente Raalte. Veel bedrijven en particulieren ondersteunen ons. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee.”

Meedoen?

Wil je een aanvraag doen voor Leergeld? Of wil je bij ons solliciteren als vrijwilliger/bestuurslid? Het werkt heel simpel.
Stuur een mail / sollicitatie naar info@leergeldsalland.nl.
Of bel ons op
06 538 624 65.

Door Redactie

Geef een reactie