Sculptuur van kunstenaar Ronald A. Westerhuis. "Seven Sins" (2000 mm)

Jean Tinguely, Ossip Zadkine, Charlotte van Pallandt, Karel Appel: gaat jouw kunsthart al sneller kloppen bij het horen van deze namen? Kom dan op dinsdag 7 november naar Heino. Carolien ten Bruggencate geeft een lezing over beeldhouwkunst na 1945.

Van de hierboven genoemde kunstenaars staat werk in de beeldentuin van Kasteel Het Nijenhuis in Heino. Daar vind je een prachtige doorsnede van de moderne beeldhouwkunst van de twintigste en eenentwintigste eeuw. In haar lezing bespreekt Carolien ten Bruggencate veel werken die je in de beeldentuin kunt bekijken.

Naoorlogse beeldhouwkunst

Na 1945 kenmerkt de beeldhouwkunst zich door aanvankelijk weinig artistieke vernieuwing en weinig samenhang. Opvallend is de grote vrijdenkerij: kunstenaars willen niet tot een enkele beweging behoren. Ze doen ontdekkingen en experimenteren met nieuwe materialen. Later komt de grotere artistieke vernieuwing: er ontstaan stromingen en tegenstromingen. In deze lezing bespreekt Carolien ten Bruggencate tendensen als Pop Art, Minimal Art, Conceptual Art, Land Art, Arte Povera, Nieuwe Beeldhouwkunst, Body Art en Performance de revue. Ook beelden uit de collectie van Museum de Fundatie zullen daarbij worden getoond.

Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij geeft lezingen over kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast werkt zij voor Museum de Fundatie (Zwolle en Heino) en Museum MORE (Gorssel en Ruurlo).

Datum en tijd: dinsdagmiddag 7 november in de Bibliotheek in Heino. Inloop vanaf 14.15 uur, start om 14.30 uur. Toegang is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd, aanmelden van tevoren is wenselijk en waarschijnlijk aan te raden. Aanmelden kan via www.bibliotheeksalland.nl/cch.

Cultureel Café Heino organiseert elke maand een activiteit op de eerste dinsdag van de maand (van oktober tot en met april) in de Bibliotheek.

Door Redactie

Geef een reactie