Uit een groot onderzoek in opdracht van KRO-NCRV* blijkt dat de helft van de Nederlanders zijn eigen straat niet groen genoeg vindt (53%). Zij willen hun straat vooral vergroenen omdat het verkoelt in warme periodes (52%), het een positief effect heeft op de mentale gezondheid (41%) en vanwege de rijkere biodiversiteit (40%). Gemeentes bieden subsidiemogelijkheden om te vergroenen. Een groot deel van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van de groensubsidie in hun gemeente (68%). In het nieuwe KRO-NCRV programma 12 straten groen dat zaterdag 2 september start krijgen 12 straten in Nederland een metamorfose van grijs naar groen en krijgen kijkers tips hoe zelf te kunnen vergroenen.

Nederland is steeds meer ‘versteend’. Daarom steken in het nieuwe metamorfose-programma 12 straten groen bewoners van twaalf verschillende gemeentes in Nederland de handen uit de mouwen om hun straat met elkaar te vergroenen: van straatontwerp en tegels wippen tot aan het aanplanten, snoeien en bloeien. Dat doen ze met een beetje hulp van presentatoren Anita Witzier, Tim Hogenbosch en tuinexperts Anne Wieggers en Martin Stuger, zij  staan de bewoners gedurende het hele proces bij. Niet alleen de straat wordt groener, ook bewoners leren elkaar steeds beter kennen. KRO-NCRV gelooft in een wereld die groener kan. Daarom wil de omroep met het nieuwe programma de verstening in Nederland onder de aandacht brengen en kijkers inspireren zelf aan de slag te gaan.

Een groene straat bepalend voor woonplezier

Na veiligheid, is groen het belangrijke thema onder buurtbewoners in Nederland. De grote meerderheid (82%) vindt het belangrijk dat zijn of haar straat groen is. Voor tweederde is de mate van groen bepalende voor het woongenot. Overigens worden de straten in Noord Nederland door bewoners het groenst bevonden, ook de drie grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam scoren goed op groen.

Zelf aan de slag

Bijna de helft van de Nederlanders heeft een eigen tuin al groener gemaakt (46%) om de straat te vergroenen. Voorbeelden zijn het plaatsen van plantenbakken, tegels wippen, geveltuintjes en het planten van een boom in de straat. De belangrijkste drempel bij het vergroenen van de straat is dat mensen vinden dat dit een taak is van de gemeente. Daarbij heeft het grootste deel van de Nederlanders (68%) nog nooit gehoord van de groensubsidie mogelijkheden in hun gemeente. Terwijl er per gemeente diverse mogelijkheden zijn die terug te vinden zijn op de website van de gemeente.

Zoom in op eigen straat

Mensen die benieuwd zijn hoe het ervoor staat in hun eigen straat, kunnen de online postcodetool van KRO-NCRV raadplegen. Deze tool won recent de Zilveren Dutch Interactive Award. Door je postcode in te voeren, zoomt de tool vanuit satellieten in op de ingevoerde woonplaats. De postcodetool laat op basis van data zien hoe het op die plek gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in de buurt. Afhankelijk van de uitkomst worden er concrete tips gegeven om te vergroenen.

De postcodetool is te vinden op 12stratengroen.kro-ncrv.nl.

12 straten groen is elke zaterdag om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. Naast het wekelijkse programma 12 straten groen op tv is op YouTube de serie 12 stekkies groen te zien en krijgt de kijker veel tips om zelf aan de slag te gaan op 12stratengroen.kroncrv.nl

Foto (C): KRONCRV

Door Redactie

Geef een reactie