We kunnen allemaal wel eens wat hulp gebruiken of hebben behoefte aan een praatje. Veel mensen krijgen die hulp van familie, vrienden of buren, maar niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. Maatjes zijn vrijwilligers en zijn er in alle soorten. Er zijn Maatjes die langskomen, Maatjes die helpen of advies geven. Maatjes die anderen laten lachen of Maatjes die meegaan naar moeilijke dingen. Er zijn wandelmaatjes, boodschappenmaatjes, taalmaatjes, studiemaatjes, sportmaatjes. En nog veel meer Maatjes. Dus als je iets wil doen voor een ander, kun je Maatje worden.

Ondernemende maatjes
“Daar moet je er 100 van hebben. Ik heb ontzettend geboft met Thea. We kunnen het goed met elkaar vinden.” Mevrouw Kossen krijgt wekelijks vrijwilligster Thea Herik over de vloer. Ze wandelen samen. Zitten bij Drostenkamp op het bankje in het zonnetje en drinken daarna samen een kop koffie of thee. Wanneer het weer minder mooi is, spelen ze een potje Scrabble. “Ik kijk er naar uit als ze komt. Het is een zeer fijne afleiding”, aldus mevrouw Kossen.
Mevrouw Kossen woont zelfstandig, maar heeft een heel klein netwerk. Ze heeft een zeer slecht zicht, maar een goed gehoor. Ze is afhankelijk van een rollator en kan alleen geen wandeling meer maken. Ze is daardoor veel binnen in huis. “Thea is mijn oog”, lacht mevrouw Kossen. “We hebben lol samen”, vult Thea aan. “Ik vind het fijn dat ik iemand een plezier kan doen. Een stukje gezelligheid geven en terugkrijgen. Ik krijg er vooral heel veel energie van. “Ik doe haar er een heel groot plezier mee zegt Thea. Mevrouw Kossen waardeert het zeker. Op mijn verjaardag verraste ze mij met een van Haasteren puzzel. Ze zei daarbij: “Je verdient het dubbel en dwars!”
Thea Herik raadt iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen. “Als iemand in de week tijd over heeft, kun je dit zo gemakkelijk doen. Je doet er een ander zoveel plezier mee, Maatje zijn maakt jezelf ook een gelukkig mens!”

Twee voorbeelden van hoe je het verschil kunt maken in iemands leven. Wil jij je ook inzetten als Maatje? Kijk dan eens op www.maatjespuntraalte.nl voor alle vacatures of neem contact op met het Maatjespunt Raalte.

Het Maatjespunt is een samenwerking tussen de Gemeente Raalte, Stichting Evenmens, Carinova Thuiszorg, Vriendendiensten en het Taalpunt. De coördinatie ligt bij WijZ welzijn.

————————-

Zorgvrager over haar ervaring met een Maatje:
”Eerst durfde ik geen Nederlands te spreken en ik ging nooit alleen boodschappen doen. Nu ga ik alleen naar de winkel en de markt en als ik iets niet weet durf ik het gewoon te vragen”.

————————-

Laat jij Henk uitkijken naar wat leuks?
Henk van 65 jaar is op zoek naar iemand die met hem wil picknicken, wandelen, een keer naar de dierentuin of ergens een kopje koffie drinken. Het hoeft niet op standaard dagen of tijdstippen. Hij is flexibel.

————————-

Heb je zin om in contact te komen met Maikel?
De 25-jarige Maikel is op zoek naar een maatje. Maikel vindt het leuk om te vissen, te fietsen, te wandelen, een spelletje te spelen, een terrasje te pakken en hij houdt van Nederlandse films.

————————-

Wie heeft zin om met Monique mee te gaan? 
De 57-jarige Monique uit Mariënheem is op zoek naar iemand om samen activiteiten mee te ondernemen. Ze houdt van een goed gesprek, is geïnteresseerd in het dagelijkse nieuws, houdt van buiten zijn en is creatief. Ook staat ze open voor het maken van uitstapjes naar bijvoorbeeld musea of een kasteelbezoek.

————————–

Maatjespunt Raalte is te vinden in het Kulturhus, Passage 3 in Raalte
www.maatjespuntraalte.nl
info@maatjespuntraalte.nl

Door Redactie