Kun jij er alleen maar voor een maatje zijn? Echt niet! Een maatje is er ook voor jou!

“Maatje zijn, is dat niet wat voor jou?” Die vraag is je misschien wel eens gesteld of je bent zelf al eens op zoek gegaan naar de mogelijkheden om een maatje te zijn. Samen wandelen, sporten, lezen of wat hulp bieden bij lastige dingen. Het zijn maar enkele voorbeelden van waar je een ander erg blij mee kunt maken. En al lijkt het alsof je alleen iemand anders daar een plezier mee doet; niet is minder waar! Je bent namelijk niet alleen een maatje voor een ander, het verrijkt ook je eigen leven. Maatje zijn is een vorm van vrijwilligerswerk die het maatje vaak ook veel plezier geeft.

Het maatjespunt is een samenwerking tussen de Gemeente Raalte, Stichting Evenmens, Carinova thuiszorg, Vriendendiensten en het Taalpunt. De coördinatie ligt bij WijZ welzijn. Het initiatief is niet nieuw in Raalte, maar verdient juist in deze tijd wat extra aandacht. Ook in onze gemeente zijn er namelijk mensen die helaas te maken hebben met eenzaamheid of het lastig vinden om met anderen in contact te komen. Daarbij gaat het zeker niet alleen om onze oudere dorpsgenoten, maar ook jongeren vragen via het maatjespunt om een steuntje in de rug.

We spreken af met Erna Klok. Zij is binnen WijZ welzijn verantwoordelijk voor het maatjespunt. Helemaal passend in deze tijd ontmoeten we elkaar online. “Wat voor verzoeken komen jullie zoal tegen?” vragen we. “De verzoeken die te vinden zijn via maatjespunt­raalte.nl zijn heel divers. Dat gaat van het maken van een wandeling door de natuur tot samen koken of het spelen van een spelletje. En, we zien daarbij een heel variété aan leef­tijden voorbij komen.” Op dit moment zijn er zo’n 34 verzoeken te vinden op de website.

“Waar voldoet een maatje aan?”
“Laten we beginnen met dat een maatje altijd een vrijwilliger is, maar een vrijwilliger niet altijd een maatje. Als maatje moet je van nature nieuwsgierig zijn naar een ander. Maar het belangrijkste van alles is het wederzijds plezier. We zien echt dat niet alleen degene die om een maatje vraagt, maar ook het maatje zelf, het contact echt als een verrijking ziet.”

Natuurlijk zijn de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en helpen beperkt door de coronamaatregelen. Maar volgens Erna is er ook in deze tijd nog een hoop mogelijk. Er zijn tegenwoordig ook talloze mogelijkheden om online of via de telefoon iets voor een ander te kunnen betekenen. “Soms is een praatje alleen al genoeg. We zien dat veel mensen daar in deze tijd veel behoefte aan hebben. Hoe mooi is het als we op deze manier mensen samen kunnen brengen?”

Wil je ook maatje zijn voor iemand?
Op maatjespuntraalte.nl vind je een overzicht van alle openstaande verzoeken. Ook als je zelf op zoek bent naar een maatje kun je op deze site terecht voor informatie. In verband met het coronavirus is het informatiepunt in de bibliotheek helaas gesloten. Voor al je vragen kun je natuurlijk ook online terecht.

maatjespuntraalte.nl
info@maatjespuntraalte.nl
e.klok@wijz.nu
06 10 71 12 71

Door Redactie