Zorgt u voor een zieke naaste? Staat u altijd of vaak klaar voor iemand met een beperking, verslaving of ziekte? Dan bent u mantelzorger. U helpt iemand uit liefde, genegenheid en/of vanuit de vanzelfsprekende (familie) band die u heeft. Vaak is het mooi om die zorg te kunnen geven. Soms kan het ook behoorlijk pittig zijn. Als mantelzorger kunt u terecht bij Mantelzorgondersteuning Raalte voor al uw vragen. 

De term Mantelzorg verwijst naar de zorg die de verzorgde als een mantel beschermt en omringt. Als mantelzorger kunt u soms ook wel een lekkere warme mantel gebruiken. Een luisterend oor, kennis en handige tips en/of mensen die precies begrijpen wat u meemaakt. Zo is Mantelzorgondersteuning Raalte uw mantel! 

Mantelzorg overkomt je. Anders dan vrijwilligers kiezen mantelzorgers er dus niet voor om te gaan zorgen. Zeker bij (plotselinge) ziekte, bijvoorbeeld van uw kind, partner of ouder, vindt u het logisch om de zorg te geven. Het begint met kleine zorgtaken, maar het wordt vaak steeds meer. Dat kan zorgen voor overbelasting. Maar waar ligt de balans tussen zorgen voor uzelf en zorgen voor een ander? Ook kunt u vragen hebben over wet- en regelgeving, geldzaken of de combinatie van mantelzorg en werk. 

Mantelzorgondersteuning Raalte probeert antwoorden te geven. Het netwerk is er voor alle inwoners in Raalte en omliggende kernen, ongeacht bij welke organisatie zij zich aanmelden. Ze helpen u bij het vinden van de weg naar mensen en organisaties die u kunnen ondersteunen in uw belangrijke rol. Gemeente Raalte vindt het namelijk belangrijk dat we er met elkaar voor zorgen dat de situatie voor de mantelzorger draaglijk blijft. De gemeente wil u als mantelzorger ondersteunen door leuke activiteiten te bieden, ondersteuning geven middels een consulent en deelname aan gespreksgroepen, net wat bij u past.

—————

Dag van de Mantelzorg voor extra waardering

Zondag 10 november is de Dag van de Mantel-zorg. Een dag waarop mensen verrast worden die zorgen voor een ander. Deze zorg is van grote waarde en wordt zeer gewaardeerd. Mantelzorgondersteuning Raalte, de noemer waaronder Carinova mantelzorgondersteuning en Evenmens Raalte samenwerken, organiseert in aanloop naar deze dag een paar activiteiten. Bent u mantelzorger en woont u in de gemeente Raalte? Dan kunt u kiezen naar welke activiteit u wilt gaan. Deelname is geheel kosteloos. 

Met deze twee activiteiten biedt Mantelzorg-ondersteuning Raalte even iets anders buiten de zorg voor ouder, partner of kind. “Een moment van ontspanning waar ze zelf niet om vragen, maar af en toe best naar verlangen”, leggen Lucia Wolters van Evenmens en Kelly Bekebrede van Carinova uit. 

Mantelzorgers kunnen kiezen uit een gezellige avond met muziek en buffet, met medewerking van Double6 op 7 november. Of een workshopmiddag en stampottenbuffet bij Omni Mobilea op vrijdag 8 november.  

De activiteiten: 

Donderdagavond 7 november
Gezellige avond met buffet en muziek (medewerking van Double6)
Aanvang: 19.00 uur

Locatie:
Brasserie Zwakenberg, Schoolstraat 11, Raalte

Opgave voor 29 oktober via: steunpuntmantelzorg@carinova.nl (onder vermelding van: Dag van de Mantelzorg Zwakenberg).

Vrijdagmiddag en -avond 8 november
Workshopmiddag met keuze uit: creatieve workshop, handen en voeten workshop en buitenactiviteit.

Aanvang: 16.00 uur. Met vanaf 18.00 uur een Stampotten-buffet met als afsluiting kopje koffie.
Locatie: Omni Mobilea, Berkendijk 10, Heino

Opgave met keuze workshop voor 29 oktober via: Lwolters@evenmens.nl

———————–

Mantelzorgondersteuning Raalte

Mantelzorgondersteuning Raalte beperkt de aandacht voor mantelzorgers niet alleen tot de  Dag van de Mantelzorg. Het hele jaar door kunnen mantelzorgers individuele ondersteuning krijgen, waarbij samen wordt gekeken wat iemand in praktische en emotionele zin nodig heeft om goed voor zichzelf te kunnen blijven zorgen. Daarnaast zijn er tal van activiteiten voor mantelzorgers. 

Bent u mantelzorger en heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor ondersteuning of advies.

———————

Carinova
steunpuntmantelzorg@carinova.nl
www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl
0570- 518934


Evenmens

hspoolder@evenmens.nl
www.evenmens.nl
0572 – 820997
06 – 36 40 38 98

Door Redactie

Geef een reactie