“Een lage energierekening én een  comfortabel huis”

Mariëlle en Martijn Schrijver ruilden drie jaar geleden hun nieuwbouwwoning in het centrum van Raalte in voor een vrijstaande woning aan de Pleegsterdijk. Voordat ze erin konden moest er eerst flink verbouwd worden. Mariëlle (27 jaar): “Het is het oude huis van mijn opa en oma. Het huis is gebouwd in 1964. Er is daarna eigenlijk niks meer aan gebeurd, op het plaatsen van kunststof kozijnen na. Er was werk aan de winkel, maar we grepen deze kans met beide handen aan. We komen allebei van ‘buitenaf’ en wilden heel graag weer terug.”

Alleen de buitenmuren zijn blijven staan, voor de rest is de woning van top tot teen aangepakt. Een mooi moment om ook gelijk te verduurzamen. Mariëlle: “We waren het comfort van een nieuwbouwwoning gewend, dus we vonden het belangrijk om goed te isoleren. We hebben vloer-, dak- en spouwmuur­isolatie toegepast. Het dak is zelfs helemaal ver­vangen, omdat er asbest in zat. Daarnaast hebben we vloerverwarming aangelegd en een nieuwe Cv-ketel geplaatst. De vloerverwarmingsslangen zijn op 10 cm van elkaar gelegd. Hierdoor kan onze vloerverwarming in de toekomst eventueel op een warmtepomp worden aangesloten. Dat is nu nog niet rendabel voor ons, maar later misschien wel.” 

Energiescan
De eerste duurzaamheidsstappen zijn een aantal jaar geleden dus al gezet. Maar het stel was benieuwd wat ze nog meer konden doen. Daarom hebben ze een gratis energiescan bij het energieloket van de gemeente aangevraagd. “Ik zag op social media voorbijkomen dat woningeigenaren in de gemeente Raalte een gratis scan kunnen aan­vragen. Daarbij krijg je onafhankelijk en professioneel advies. Dat leek ons wel wat. Energievakman Jan Oostewechel kwam bij ons op bezoek. We hebben samen een rondje door ons huis gelopen en we konden hem allerlei vragen stellen. Na afloop ontvingen we een rapport met zijn bevindingen. Het blijkt dat ons verbruik onder het gemiddelde voor soortgelijke woningen zit, de eerdere investering werpt dus haar vruchten af. Energievakman Jan raadde ons aan om zonnepanelen aan te schaffen. Ons dak ligt op het zuiden, dus dat zou een goed rendement moeten opleveren. Inmiddels hebben we een offerte van een zonnepanelenleverancier aangevraagd.”

Praktische tips
“We hebben ook veel praktische tips gekregen, waarmee we direct kunnen besparen. Door bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming te plakken zorgen we ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Ook hebben we een pompschakelaar voor de vloerverwarming gekocht. De pompschakelaar schakelt de circulatiepomp van de vloerverwarming uit als er geen warmte wordt gevraagd. Dat scheelt een hoop onnodig energieverbruik. De kosten voor het radiatorfolie en de pompschakelaar kregen we ook nog eens terug van de gemeente. Als woningeigenaar kun je namelijk een eenmalige subsidie van maximaal € 90,- aanvragen voor energiebesparende maatregelen in huis*.”

Comfortabel huis en lagere energierekening
“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, iedereen krijgt ermee te maken. Wij vinden het belangrijk om ook een steentje bij te dragen. En daarbij: het draagt bij aan een comfortabel huis en een lagere energierekening. Ik zou anderen dan ook aanraden om een gratis energiescan aan te vragen. Binnen een paar uur krijg je inzicht in de mogelijkheden van je huis. Zo kun je gericht aan de slag.” 

—————————

Vraag een gratis energiescan aan
Wil jij ook een gratis energiescan aanvragen? Ga dan naar www.duurzaambouwloket.nl/raalte. Klik op de knop ‘energiescan aanvragen’ en vul je gegevens in. Duurzaam Bouwloket is het nieuwe energieloket van de gemeente Raalte. Voorheen bekend als Energieloket Salland. Je kunt er terecht met al je vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, energie opwekken en subsidie- en financieringsregelingen. Het energieloket biedt gratis, professioneel en onafhankelijk advies. 

Heb je een vraag of wil je advies? Op werkdagen zijn onafhankelijke adviseurs van Duurzaam Bouwloket per mail en telefonisch bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur. 

072 – 743 39 56
info@duurzaambouwloket.nl

  • Ga voor meer informatie over de gemeentelijke subsidie van maximaal € 90,- voor energiebesparende maatregelen naar www.raalte.nl/subsidie-energiebesparing. Deze subsidie wordt maximaal 250 keer verstrekt.

—————————-

Gemeente Raalte
Zwolsestraat 16, 8101 AC Raalte
0572 – 347799
info@raalte.nl
www.raalte.nl 

Door Redactie