De aankoop van een eigen woning is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral voor starters op de woningmarkt kan een dergelijke stap een flinke uitdaging zijn. Toch zijn er nog opties die de mogelijkheden voor starters vergroten. Lyanne List benoemt ze hieronder.

Overdrachtsbelasting 0%

“Normaal gesproken betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van de eigen woning”, aldus Lyanne. “Voor iedereen onder de 35 jaar is er nu de mogelijkheid om eenmalig gebruik te maken van 0% overdrachtsbelasting als je een woning koopt met een koopsom van maximaal € 440.000. Dat scheelt al snel een paar duizend euro. Hierdoor heb je minder spaargeld nodig om de bijkomende kosten te betalen.”

Starterslening

Diverse gemeenten, waaronder Raalte, Olst-Wijhe, Dalfsen en Ommen, bieden een starterslening aan tot een bedrag van € 30.000 en soms zelfs € 35.000. Deze starterslening is bedoeld om het verschil op te vangen tussen de maximale hypotheek en de aankoopsom van de woning. “De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten voor deze starterslening. De ‘spelregels’ verschillen sterk per gemeente, dus laat je hierover vooraf goed informeren.”

Familiehypotheek

De ‘jubelton’, ofwel de belastingvrije schenking voor aankoop van een woning, is sinds dit jaar niet meer mogelijk. “Is er binnen de familie vermogen aanwezig? Dan kan een starter toch op weg geholpen worden door middel van een familiehypotheek. Dit kan naast een hypotheek bij een reguliere geldverstrekker. Bovendien kan zo’n familiehypotheek afgesloten worden mét hypotheekrenteaftrek. De maandlasten kunnen vervolgens (deels) teruggeschonken worden. Wij vertellen je graag over de voor- en nadelen van deze constructie.”

Meetekenen ouders

Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om ouders ‘te laten meetekenen’ voor de hypotheek. Hierdoor kan er meer hypotheek opgenomen worden. “In deze situatie moet wel aangetoond worden dat je zelf op termijn genoeg gaat verdienen om zelf de maandlasten te kunnen dragen. Tot die tijd zijn ouders mede hoofdelijk aansprakelijk voor jouw hypotheek.”

“Er zijn dus allerlei mogelijkheden”, besluit Lyanne. “Nieuwsgierig geworden of één of meerdere opties voor jou van toepassing zijn? Plan gerust een vrijblijvend gesprek bij ons in.”

Karin de Graaff

van Bladeren & List
Schoolstraat 34, Raalte
Tel. 0572 – 36 38 36
info@hvbl.nl
www.hvbl.nl

Door Redactie

Geef een reactie