Op het eerste gezicht denk je dat je naar een gewoon woonhuis in een gewone straat in Heino kijkt. Niets is echter minder waar. Deze woning herbergt namelijk een publiek geheim: de rechterkant is de woning van Moniek en haar man Anne, de linkerkant is kantoor-werkruimte van hen en het atelier van illustrator en beeldend kunstenaar Moniek Peek.

Bij de meeste inwoners van Heino (en omstreken) is ze een bekende plaatselijke beroemdheid waar men maar wat trots op is. Niet voor niets liep het storm tijdens de drukbezochte kunstroute in Heino. Maar haar roem beperkt zich niet meer tot de dorps- of gemeentegrenzen. Begin dit jaar was er een expositie van Moniek te bewonderen in de Kloostergang van Waanders in de Broerenkerk te Zwolle.

Moniek is sinds twee jaar uitgever van haar eigen wenskaartenlijn. En dat blijkt, samen met Sonodruk, een succesformule. De kaarten van Moniek liggen in heel Nederland in de winkels maar ook het buitenland heeft haar talent ontdekt. Als je in België, Duitsland of Frankrijk op vakantie gaat en je komt haar kaarten in de winkel tegen moet je niet gek opkijken.

Vanachter haar tekentafel vertelt Moniek: ‘Het liefst werk ik vanuit mijn eigen inspiratie. Ik begin te schetsen en creëer zo nieuwe illustraties voor mijn kaartencollectie. In de loop der jaren kreeg ik ook opdrachten. Dat varieerde van het illustreren van een kinderboek tot het ontwerpen van geboortekaartjes. Tevens het maken van een klein of groot schilderij, geheel naar eigen smaak en wens van de opdrachtgever, kwam voor. Maar mijn voornaamste werkzaamheden omvatten natuurlijk het illustreren voor mijn eigen collectie. Al deze gedrukte kaarten en kalenders had ik thuis opgeslagen. Als je dan weet dat er inmiddels 134 verschillende soorten kaarten zijn, zul je begrijpen dat er op een gegeven moment overal dozen stonden. Ik had bijna geen plek meer om nog te kunnen tekenen. Mijn man Anne is gek op het sleutelen aan oude auto’s, maar ook de garage stond vol met dozen! Wat waren we blij dat Sonodruk met de oplossing kwam om de grote voorraad bij hen in het magazijn op te slaan. Ik heb nu van alle soorten een of twee doosjes staan, zodat ik de winkels snel kan bedienen. De actuele voorraad bij Sonodruk kan ik online inzien en ik kan zelfs bestellingen plaatsen. Deze kan ik dan de volgende dag bij hen ophalen of ze komen het desgewenst even brengen.’

Moniek werkt voor de meeste uitingen samen met Sonodruk. ‘Het is erg prettig dat er in mijn eigen dorp een bedrijf zit waar ik voor dit alles terecht kan. Ik kan er zo binnenlopen en ze maken tijd voor me. Als ik nieuwe ontwerpen heb gemaakt, neem ik deze onder de arm mee om daar, samen met een dtp-er, aan het scherm de opmaak te doen. En ze denken ook goed mee met nieuwe mogelijkheden. Zo zijn we samen op het idee gekomen om kussens in het assortiment op te nemen!’

Sierkussens zijn een zeer leuke uitbreiding van haar assortiment. Kijk voor meer inspiratie op de website van Moniek Peek of bestel zelf je kaarten of kussens via moniekpeekcardshop.com.

Navraag leerde dat ook Sonodruk zich bevoorrecht voelt en zeer trots is om met Moniek samen te mogen werken! ‘Bij Sonodruk houden we de lijntjes graag kort. Dat Moniek in ons een drukker heeft gevonden die in de buurt zit en de kwaliteit kan leveren die aan haar standaard voldoet, is natuurlijk heel prettig. Ze komt dan ook regelmatig met nieuwe illustraties om in te scannen en maakt dan graag een praatje met ons. Dat vinden wij natuurlijk ook heel gezellig! We weten wat we van elkaar verwachten en dat maakt dat de samenwerking ook als vanzelfsprekend voelt’.

Moniek Peek
Korenbloem 64
8141 DH Heino
info@moniekpeek.nl
www.moniekpeek.nl
moniekpeekcardshop.com

Door Redactie

Geef een reactie