De dagen worden langer en het wordt tijd om naar buiten te gaan. Ervaar de eerste tekenen van het voorjaar, voel de wind door je haar en ontdek dat juist in deze tijd veel moois te zien is. Daarnaast is het ook supergezond om naar buiten te gaan. Wat zonne-energie opdoen en lekker bewegen.

In de vakantie zijn er weer tal van activiteiten en excursies voor oud en jong bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer Sallandse heuvelrug, Grotestraat 282, 7441 GS in Nijverdal.

De kleine ontdekkers kunnen woensdag 21 februari om 14.00 uur samen met hun (groot)ouders mee op bossafari. Ontdek samen het bos anders. Het bos is niet zomaar een heleboel bomen, maar er valt veel meer te ontdekken aan kleine bewoners, bomen die heel lekker ruiken, voorzichtig fluitende vogels en prachtige stenen die heel lang geleden door het ijs naar de Sallandse heuvelrug zijn meegenomen.

Ben je een echte speurneus en wil je eens ontdekken welke botjes in een braakbal van een uil zitten. Kom dan maandag 18 februari braakballen pluizen en ontdek van alles over braakballen en het leven van de verschillende Nederlandse uilen.

Ben je een echte knutselaar? Kom dan woensdag 21 februari je eigen nestkast timmeren. Natuurlijk mag de nestkast mee naar huis en geef hem daar een mooi plekje. En nu maar hopen dat er snel gevleugelde huurders zijn voor je nestkast. Het blijft een feest om te kijken hoe vogels eerst druk zijn om nestmaterialen aan te slepen en vervolgens nog drukker zijn met het verzamelen van rupsen om hun jongen te voeren.

Voor wandelaars zijn er mogelijkheden te over op de Sallandse heuvelrug. Natuurlijk kunt u op eigen gelegenheid een paaltjes routes volgen, maar ga eens mee met een gids en ontdek dat de Sallandse heuvelrug prachtige verrassingen heeft zoals smalle kronkelde paadjes, on-Nederlandse uitzichten, jeneverbessen en eikenstoven en vele cultuurhistorische verhalen. Wie van stappen houdt, kan zondag 25 februari om 10.30 uur mee met een gids voor een stevige wandeling over de bergen van de Sallandse heuvelrug.

De grens van licht naar donker is altijd mooi. Wandel met een gids het donker tegemoet tijdens de schemertocht op zaterdag 17 februari om 17.00 uur. Ben je meer een vroege vogel stap dan vroeg uit de veren en wandel dinsdagochtend 20 maart om 7.00 uur mee met een natuurgids en ervaar het ontwaken van de natuur. Een fris begin van je dag!

Voor de bewonderaars van de nacht organiseren de sterrenwacht Hellendoorn en Staatsbosbeheer een Volle Maan wandeling op zaterdag 24 februari. Vanaf 16.00 uur maak je een reis door het heelal, met verhalen bij de sterrenwacht en een wandeling door het donkere bos.

Kortom ook de komende periode is er naast het volgen van een pijltjes route, het altijd leuke speelbos en Kabouterpad veel te ontdekken op de Sallandse heuvelrug. Na een wandeling is het fijn bijkomen en genieten van iets lekkers bij de openhaard bij Buitengewoon Lekker.

Kijk voor het hele programma en voor het aanmelden op de website van Staatsbosbeheer

Voor vragen en/of informatie kan je bellen met het Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer op 0548-612711.

Door Redactie